Ishrana jaradi u tovu

Tov jaradi zavisno od tržišta može se odvijati u tri kategorije : prva kategorija do telesne mase od 8-12 kilograma , druga kategorija od 18-20 kilograma i treća kategorija do 30 kilograma telesne mase.

Ishrana jaradi u tovu može se odvijati :

Tov mlekom on je ujedno i najskuplji ,ali dobija se meso najboljeg kvaliteta,svetle boje i sa povoljnom količinom masti.Ovim načinom jarad se tovi do telesne mase od 8-12 kilograma kada je i najveća klanična iskorištenost.

Tov jaradi zamenom za mleko ,dobija se meso dobrog kvaliteta slično onom koje se dobija u tovu mlekom.

Tov baziran na davanju krmnih smeša i kvalitetnog sena i to već u drugoj nedelji života.Ovakvim načinom ishrane, jarad moraju imati telesnu masu 10 kilograma sa 6 nedelja starosti.

Troškovi ishrane moraju biti što niži,prirast telesne mase mora biti što veći a kvalitet mesa što bolji.Zato pored adekvatnih krmnih smeša za tov,jaradima treba davati kvalitetnu ali jeftinu voluminoznu hranu. Prednost treba davati paši ali i zelenim hranivima uz dovoljnu količinu krmnih smeša (350-650 grama na dan ).

Paša i zelena trava ako se jarad tove do 30 kilograma daju se u većoj količini.

Krmne smeše za tov jaradi,ako se daju uz voluminoznu hranu,npr.uz livadsko seno i kukuruznu silažu,treba da sadrže 14 % sirovih proteina.

Uz pašu i zelenu travu ili seno lucerke dovoljna je smesa sa 12 % proteina.

Pored proteina potrebno je voditi računa na izbalansiranost obroka sa drugim hranivima i vitaminsko-mineralnim dodacima.

Najjeftinije smeše su one napravljene na gazdinstvu od žitarica koje domaćinstvo samo proizvodi uz dodatak proteinskog hraniva koje se najčešće kupuje a to je sojina sačma. Na ovakav način mora se voditi računa da se zadovolje vitaminsko-mineralne potrebe jaradi u tovu.

Mogu se nabaviti stočne mineralizovane soli za jarad ( u obliku cigle ili kolutova)koju jarad moraju imati stalno na raspolaganju.

Jarad moraju dobiti injekciono ili dodato u vodu AD3 E vitamine i to odmah nakon jarenja i odbijanja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.07.2024.

Uskoro Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na  podsticaje u  stočarstvu za krave za uzgoj  teladi za tov za 2024. godinu

19.07.2024.

Toplotni stres kod krmača

15.07.2024.

Za ovu bolest vakcina je jedini spas

14.06.2024.

Afrička kuga širi se u selima kod Valjeva i Mionice

10.06.2024.

Surutka u ishrani svinja

27.05.2024.

Zbrinjavanje teladi nakon telenja

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca