Ishrana jaradi u tovu

Tov jaradi zavisno od tržišta može se odvijati u tri kategorije : prva kategorija do telesne mase od 8-12 kilograma , druga kategorija od 18-20 kilograma i treća kategorija do 30 kilograma telesne mase.

Ishrana jaradi u tovu može se odvijati :

Tov mlekom on je ujedno i najskuplji ,ali dobija se meso najboljeg kvaliteta,svetle boje i sa povoljnom količinom masti.Ovim načinom jarad se tovi do telesne mase od 8-12 kilograma kada je i najveća klanična iskorištenost.

Tov jaradi zamenom za mleko ,dobija se meso dobrog kvaliteta slično onom koje se dobija u tovu mlekom.

Tov baziran na davanju krmnih smeša i kvalitetnog sena i to već u drugoj nedelji života.Ovakvim načinom ishrane, jarad moraju imati telesnu masu 10 kilograma sa 6 nedelja starosti.

Troškovi ishrane moraju biti što niži,prirast telesne mase mora biti što veći a kvalitet mesa što bolji.Zato pored adekvatnih krmnih smeša za tov,jaradima treba davati kvalitetnu ali jeftinu voluminoznu hranu. Prednost treba davati paši ali i zelenim hranivima uz dovoljnu količinu krmnih smeša (350-650 grama na dan ).

Paša i zelena trava ako se jarad tove do 30 kilograma daju se u većoj količini.

Krmne smeše za tov jaradi,ako se daju uz voluminoznu hranu,npr.uz livadsko seno i kukuruznu silažu,treba da sadrže 14 % sirovih proteina.

Uz pašu i zelenu travu ili seno lucerke dovoljna je smesa sa 12 % proteina.

Pored proteina potrebno je voditi računa na izbalansiranost obroka sa drugim hranivima i vitaminsko-mineralnim dodacima.

Najjeftinije smeše su one napravljene na gazdinstvu od žitarica koje domaćinstvo samo proizvodi uz dodatak proteinskog hraniva koje se najčešće kupuje a to je sojina sačma. Na ovakav način mora se voditi računa da se zadovolje vitaminsko-mineralne potrebe jaradi u tovu.

Mogu se nabaviti stočne mineralizovane soli za jarad ( u obliku cigle ili kolutova)koju jarad moraju imati stalno na raspolaganju.

Jarad moraju dobiti injekciono ili dodato u vodu AD3 E vitamine i to odmah nakon jarenja i odbijanja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.04.2024.

Javni poziv za stočarstvo ističe sutra

04.04.2024.

Za eutanazirane svinje isplaćeno 3,3 milijarde dinara iz budžeta

02.04.2024.

Čime je najbolje hraniti živinu

02.04.2024.

Nege papaka kod goveda

12.03.2024.

Bolest koja se brzo širi kod ovaca

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca