Anka Škembarević: Zlatnih ruku delo

Anka Škembarević (razigrana vuna),  je među prvima u Pančevu naučila staru veštinu pustovanja vune, dobila certifikat i registrovala zanatsku radnju, koju ima skoro 12 godina.

Još kao devojčica, sa 12 godina, počela je da se bavi ručnim radom, vezom, pa malo zlatovez, pa tkanje, kako je učila tako je samo dodavala,  poslednje je ekoprint pomoću biljaka, na prirodnim materijalima, to je jako interesentno,  ali i skupo jer se koristi svila, jer je na njoj  najbolji efekat.

Sada je tehnika ekoprinta vrlo popularna – otisci lišća, cveća, stabljika biljaka na tkanini ili papiru, omogućujući vam da stvorite jedinstvene slike iz biljnih silueta. Ali možete eksperimentirati sa zelenilom i napraviti originalne listove od gipsa za originalnu ploču.

Pančevka Anka Škembarević zna vez, zlatovez, tkanje, ekoprint. Kad je ostala bez posla, posvetila se izradi predmeta od vune, gde može da ispolji svoju kreativnost i umetničke sklonosti.

„Možda zato što je to bilo nešto novo, baš neobično, a u stvari sa malo sapuna, vode i vune možete svašta da napravite“, kaže Anka Škembarević.

Ova lepa i atraktivna pančevka najčešće pravi prsluke, kape, šalove, odevne predmete,  patike, ali i nakit, ukrase i suvenire.

Pitali smo je ko su njeni kupci: “Moji kupci su uglavnom žene, ljubitelji prirode, vune i svega prirodnog, unikatnog.“

Na primer za patike po kući, potrebno joj je oko dva dana, vuna se kupi, pripremi, postoji šablon na osnovu kog se određuje veličina patika,tj. dužina stopala, šablon se napravi po tom obliku, i po tome se prave određenje veličine. Onda se suše dva dana, kasnije se i dorađuju. Kod patika se po Ankinim rečima stavnja tečna guma, jer se ona ne kliza po parketu. Ranije je stavljala kožu, ali nije se dobro pokazalo.

Guma se suši takođe dva dana, tako da ona može da radi neki drugi predmet. U svom asortimanu ima ogrlice i broševe, to je najčešće što se kupuje i to najviše i pravi. Tu su i  futrole za mobilni telefon, rajfovi, ešarpe, tašne, sapunu u vuni, koji služe za masažu i piling tela.

Anka nema dugoročne planove, osim da nastavi posao koji voli. Samo joj je želja da grad obezbedi prostor, gde žene koje se bave starim zanatima kao ona mogu da izlože i prodaju svoje radove.

Za vikend je učestvovala na manifestaciji Dani bundeve i rukotvorina u Pančevu koju organizuje Zorana Vladu.

Njene proizvode možete naručiti  preko stranica: FB: Playful WOOL-razigrana vuna

INSTAGRAM: ANKA­­_RAZIGRANA­_VUNA

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.04.2024.

Uskršnji bazar

08.11.2023.

Ništa slađe od ovog poklona

22.10.2022.

Održan međunarodni festival „Rakija i rakijaši 2022“ u Pančevu

21.10.2022.

Ne propustite ovaj događaj

12.09.2022.

Poziv za 5. Međunarodni festival rakije “Rakija i rakijaši 2022” Pančevo

14.01.2021.

U porodičnu vinariji Stanimirović na vrhunsko vino

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca