Besplatni repromaterijal i sadni materijal za stočare i pčelare

Besplatni repromaterijal i sadni materijal dodeljen je danas grupi od 12 stočara i 10 pčelara sa teritorije opštine Ćuprija radi povećanja prinosa i popravljanja kvaliteta zemljišta. Projekat košta milion dinara, a već druge godine uzastopno ga sprovodi Opština Ćuprija u saradnji s Institutom za krmno bilje iz Kruševca i uz podršku Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Repromaterijal je dodeljen na osnovu sprovedenih ispitivanja i urađenih analiza stručnih službi Instituta za krmno bilje. Pomoćnik predsednika Opštine Ćuprija Branko Milojević je kazao da su ovaj projekat pozdravili stočari i pčelari, tako da je i ove godine nastavljena saradnja sa Institutom za krmno bilje. Po rečima naučnog saradnika Instituta za krmno bilje Vladimira Zornića, tokom realizacije projekta prikupljena su po 24 uzoraka zemljišta i stočne hrane.

„Na osnovu temeljnih analiza utvrđena su dva osnovna problema zemljišta na ovim prostorima: velika kiselost što je problem za gajenje lucerke. i značajan nedostatak fosfora u zemljištu“, kazao je Zornić. Institut je do sada relizovao ovakve projekte u više od 150 lokalnih samouprava, a učestvovalo je više od 1.200 poljoprivrednika.

Opština Ćuprija je poslednjih godina znatno povećala ulaganja u poljoprivredu razlnim subvencijama poljoprivrednim proizvođačima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.12.2022.

Vrste sadnog materijala

31.01.2022.

Koji je ozbiljan problem u vinogradarstvu

11.06.2021.

Koliko je bitan sadni materijal

13.10.2020.

NABAVKA I ČUVANJE SADNICA

06.01.2020.

Turska iskustva sa gajenjem borovnice

25.06.2018.

Nova tehnologija proizvodnje sadnica maline

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca