ŠTA TREBA DA ZNATE O SADNJI I CVETANJU JORGOVANA

Jorgovan (lat. Syringa vulgaris) je listopadni grm ili manje drvo poznat po svojim mirisnim, cvetnim grozdovima koji mogu biti bele, ljubičaste ili ružičasto-plave boje. Cvetovi jorgovana smatraju se za simbol čistote i ljubavi.

Jorgovan pripada porodici masline i potiče sa prostora Jugoistočne Evrope i Male Azije. U grčkoj mitologiji ovaj cvet vezan je za  Pana boga šuma i pastira. Legenda kaže da je Pan zaljubio u nimfu po imenu Syringa koja mu nije uzvratila ljubav. Kako bi pobegla od njega, nimfa se pretvorila u jorgovan. Od grane ovog drveta Pan je napravio svoju frulu zbog čega se jorgovan smatra svetim drvetom Panovih šuma. U Engleskoj ovaj cvet se povezuje sa legendarnim čarobnjakom Merlinom koji je stvorio jorgovan kako bi ga darovao Kralju Arturu.

Jorgovan je posebno važan za srpsku istoriju. Predanje kaže da je po nalogu srpskog kralja Uroša I uoči dolaska njegove neveste Jelene Anžujske, koju je oženio 1250. zasađen jorgovan od Studenice do najjužnijeg dela krševite Ibarske klisure kako bi se buduća kraljica osećala kao kod kuće. Ovaj deo naše zemlje i danas se često naziva Dolina jorgovana.

 

Jorgovan je žbunasto drvo koje može da poraste i do 10 metara, sadi se u oktobru na sunčano mesto i u bazno zemljište. Vodite računa da zemljište bude dobro drenirano. Jorgovan voli vlažno zemljište, ali ne podnosi suviše vode koja može da ošteti koren. Ipak, potrebno mu je redovno zalivanje tokom suvih perioda odnosno leti posebno dok je biljka još uvek mlada sa nedovoljno razvijenim korenovim sistemom da crpi vlagu iz dubine tla. Đubrenje jorgovana može poboljšati rast i cvetanje, a najčešće se koristi đubrivo s visokim procentom fosfora što će pomoći razvoju cvetova. Prilikom sadnje između sadnica je neophodno napraviti dovoljno razmaka kako bi biljka imala mesta da se širi i grana.

Kora jorgovana vremenom menja svoj izgled, strukturu i boju tokom starenja od zelenkaste i glatke do tamnijih tonova i sa ljuspicama. Listovi su mu uglavnom srcasti, smešteni na kratkim drškama i s lica su tamnije zelene boje u odnosu na naličje. Jorgovan cveta od aprila do maja. Najpre se pojavljuju ovalni pupoljci koji imaju pik na vrhu. Maleni cvetići su grupisani u grozdaste cvasti koje imaju vrlo intenzivan, prijatan i slatkast miris. Razmnožava se semenom ili vegetativnim delom biljke, a kao ukras nezamenljiv je u dvorištima i parkovima.

Poželjno je da se jorgovan orezuje, najbolje kad prođe period cvetanja, kako bi se održao oblik ali i zdravlje biljke.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca