NEGA MALINJAKA U JESENJEM PERIODU

Nega malinjaka do završetka vegetacije je važna da bi se odnegovali kvalitetni i zdravi izdanci, što direktno utiče na rodni potencijal u narednoj sezoni. U ovom, jesenjem delu sezone potrebno je sprovesti agrotehničke i hemijske mere zaštite zasada maline.

Jednogodišnje izdanke potrebno je uspraviti i privremeno vezati kako bi se nastavio njihov normalan razvoj, sprečio razvoj bočnih pupoljaka i obezbedilo bolje provetravanje i priprema za zimsko mirovanje.

Zbog prisustva simptoma bolesti na izdancima koji se ostavljaju za rod za sledeću godinu  (ljubičaste pegavosti izdanaka maline, sušenja izdanaka maline i smeđe pegavosti lista maline) u ovom jesenjem periodu preporuka je da se sprovedu i hemijske mere zaštite sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala navedenih patogena, primenom nekog od registrovanih preparata na bazi bakra:

 

Preporuka je da se hemijski tretman sprovede po mirnom vremenu, u najtoplijem delu dana, sa većom količinom tečnosti, kako bi biljke bile pokrivene depozitom preparata od osnove do vrha. Za sprovođenje tretmana nije potrebno čekati opadanje lišća jer je taj period kod maline produžen.

Ukoliko se prilikom pregleda zasada uoče lastari sa galama od malinine muve galice ovakve lastare treba orezati, izneti iz zasada i spaliti.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.11.2023.

Priprema za sadnju voća

10.11.2023.

Čime tretirati žute rđe izdanaka i lista kupine

30.10.2023.

Kako podmladiti stabla

30.10.2023.

Đubrenje dunje

20.10.2023.

Prilika da se srpski proizvodi plasiraju na mađarsko tržište

02.10.2023.

Gajenje maline u zaštićenom prostoru

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca