Tradicija španskih vina

Španija ima viševekovnu tradiciju pravljenja vina, pa svaku vinariju prati  zanimljiva priča o nastanku vina koja seže duboko u prošlost. Vinarija Vivanko (Vivanco) koja je smeštena u čuvenoj vinskoj regiji La Rioja Alta u podnožju planine Sijera de Katanbrija na obali reke Ebro, vino pravi već više od 100 godina. Ovo područje sa blagom mikroklimom i izvanrednim kredasto-glinovitim zemljištem pogodno je za uzgoj više sorti grožđa a vini dobijeno od njega ima sofisticiran i prepoznatljiv ukus koji dugo ostaje na nepcima. Međutim, ono što ovu vinariju izdvaja u odnosu na ostale je jedinstven muzej vina koji nose laskavu titulu najboljeg Muzeja vina na svetu prema oceni Svetske turističke organizacije.

Porodična tradicija

Istorija vinarije Vivanko počela je pre više od 100 godina kad je Pedro Vivanko Gonzales počeo da proizvodi grožđe u malom vinogradu. U to vreme u ovoj regiji je bilo malo vinara, a sama tehnologija prilično zastarela. Međutim, Pedro je ima i drugi problem kako da proizvedeno vini i proda. Ali, nije odustajao od svog sna pa je ljubav prema vinima preneo na svog sina a kasnije i unuka koji je studirao enologiju. U želji da proširi znanje unuk je na putovanjima širom sveta skupljao iskustva, sorte vinove loze ali i sve predmete vezane za vino. Danas, proizvodnjom vina se sa istim entuzijazmom i ljubavlju kao i njihov pradeda Pedro bave Santjago i Rafael koji su četvrta generacija vinara u Vivanku. U želji da na neki način vrate vinu sve ono što su dobili krajem devedesetih godina prošlog veka rodila se ideja da otvore Muzej vina. U to vreme meštani su ih gledali sa podozrenjem i niko nije verovao da je to moguće, ali Rafael koji je u vinograde odlazio sa ocem još kao dečak, nije odustajao. San ove porodice ostvario je 2004. kada su na prostoru svoje vinarije otvorili Muzej vinske kulture jedan od prvih ne samo u Španiji nego i na svetu.

Ilustracija: Vinograd, foto: pixabay
Ilustracija: Vinograd, foto: pixabay

– Vino je oduvek bilo važno za moju porodicu. Sećam se kako mi je deda Santjago pričao o prvim vinskim koracima njegovog oca. Sa 18 godina otišao sam u Pamplonu da studiram za poljoprivrednog inženjera gde sam naučio tehniku, nauku, razlog za svaku stvar. Dve godine studiranja na Enološkom fakultetu samo su učvrstili moju želju da se bavim ovim poslom. Ali, u vina sam se istinski zaljubio u Bordou. Gledajući kako sa kojim poštovanjem  Francuzi odnose prema svojim vinima zapitao sam se šta La Rioja i njeni teroari mogu da daju. Zašto ne pokažemo svetu naše vinogradarsko nasleđe? Naše autohtone sorte grožđa, naša mikroklima, naša autentična vina iz vinograda. Sa tom idejom sam se 2001. vratio kući i prionuo na posao koji je i danas 20 godina kasnije za mene veliki izazov – rekao je Rafael.

Porodica Vivanko danas ima nepregledne vinograde u kojima uzgaja tempranilo koja je osnovna ali ne i jedina sorta grožđa. U ovom vinogradu imao i gracijana, garnaha tinta, malvazija… Vina napravljena od ovog grožđa imaju specifičnu aromu zahvaljujući podneblju i jedinstvenom mineralnom sastavu zemljišta koje daje upečatljivu noti njihovim vinima. Upornim radom i vizijom koju je imala, porodica vinarija Vivanko ušla je u top 50 najboljih na svetu, i postala je jedna od četiri najpoznatije španske vinarije na planeti.

A, Muzej? To je tek posebna priča.

Muzej na 4.000 kvadrata

Muzej vinske kulture Vivanko prostire se na neverovatnih 4.000 kvadrata,  ima šest soba sa pet stalnih postavki kao i spoljašnji Bahusov vrt sa 220 sorti grožđa iz celog sveta. Muzej je posvećen odnosu čoveka i vina tokom 8.000 godina ljudske istorije sa ciljem da obrazuje, podučava, širi iskustva i predstavlja vino kao deo ljudske civilizacije.

– Kada smo razmišljali o ovom projektu kasnih devedesetih godina prošlog veka svi su nam govorili da smo ludi. Danas, skoro dve decenije kasnije, ovaj Muzej se poštuje kao jedna od velikih ikona kulture vina u svetu. I ponosni smo na njega, to je deo našeg sna i zato sam, kada me je otac zamolio da razvijem projekat, primenio svo svoje znanje i strast da ga sprovedem – otkrio je Rafael.

U muzeju se može videti istorija proizvodnje vina, deo današnjih pogona, a posetiocima je najzanimljivija soba sa bačvama od francuskog hrasta koja su se koristila za čuvanje vina u ovoj vinariji. Sam ambijent odiše autentičnim duhom španske tradicije, a ucrtan je u sve turističke mape ovog kraja, a godišnje ga poseti više od 100.000 gostiju. Ljubazni domaćini uvek su spremni da gostima ispričaju po neku zanimljivu priču ili anegdotu iz bogate istorije same vinarije, da ih domaćinski ugoste uz obaveznu degustaciju vina. Zato ne čudi što je vinarija Vivanko najposećenija u turističkim vinskim turama a dolaze im gosti iz celog sveta. Za one koji nemaju mogućnost da Muzej i vinariju obiđu i vide uživo tu je 3D virtuelna tura u kojoj može da se uživa iz udobnosti sopstvenog doma.

– Malo je reći da smo ponosni na sve što smo postigli. Najbolje od svega je što smo ostvarili san našeg pradede Pedra koji pre više od 100 godina nije mogao ni da sanja kuda će nas vinska priča naše porodice odvesti. Verujem da bi danas bio ponosan na uspeh svojih potomaka – zaključio je Rafael.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.06.2024.

Primena tečnih đubriva u vinogradarstvu

30.05.2024.

Čime zaštititi vinovu lozu

22.05.2024.

Prvi regionalni vinski festival „Pančevo Wine Weekend“

20.05.2024.

Srpska vina na sajmu u Londonu

13.05.2024.

Još jedan Festival vina u nizu

13.05.2024.

Sorta koja daje visokokvalitetna i vrhunska crvena vina

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca