Do kraja godine IPARD 3 program za nabavku opreme i mašina u poljoprivredi

Do kraja godine očekuju se i prvi javni pozivi u okviru IPARD III ciklusa, pre svega za Meru 1, gde postoji najveće interesovanje korisnika, a onda i za ostale reakreditovane mere, objavilo je IPARD Upravljačko telo u najnovijem biltenu.

Investicije koje će biti podržane IPARD III programom odnosiće se na nabavku opreme, mašina i mehanizacije, izgradnju i rekonstrukciju proizvodnih i pratećih objekata, što će značajno doprineti dostizanju evropskih standarda u oblasti higijene, bezbednosti hrane, dobrobiti životinja, zaštite životne sredine, kao i osnaživanju poljoprivrednih proizvođača i prerađivača za plasman proizvoda na tržište EU.

Na inicijativu poljoprivrednih proizvođača, jedna od novina koju donosi IPARD III program je uključivanje drona kao investicije koja je prihvatljiva u okviru Mere 1, piše eKapija.

Podržane investicije u okviru IPARD III programa biće predstavljene u listi prihvatljivih investicija i troškova koja se objavljuje kao prilog pravilnika za sprovođenje svake od investicionih mera IPARD III programa (Mera 1, Mera 3 i Mera 7).

Za razliku od prethodnog programskog perioda, u kojem je lista prihvatljivih investicija i troškova bila odobravana od strane Evropske komisije, u IPARD III programu Evropska komisija dostavila je kategorije prihvatljivih investicija i troškova, a IPARD Upravljačko telo je dalje razradilo.

Nov pristup pripreme liste prihvatljivih investicija i troškova će omogućiti stalno uvođenje novih tehnologija i procesa poljoprivredne proizvodnje, s obzirom na to da je bez primene savremenih tehnologija veoma teško postići dobre rezultate koji se očekuju u današnjoj tržišno orijentisanoj poljoprivredi.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.05.2024.

Poljoprivredni sajam – kapije otvorene od 18. do 23. maja

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

23.02.2024.

Raspisan prvi IPARD III javni poziv

11.01.2024.

IPARD III početkom februara

08.12.2023.

Sastanak radne grupe za praćenje i izveštavanje Evropske komisije o realizaciji aktivnosti iskorišćenosti IPARD sredstava

16.08.2023.

Besplatne onlajn obuke o mogućnostima finansiranja poljoprivredne

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca