Ministarstvo poljoprivrede poziva poljoprivrednike na sastanak

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je predstavnike udruženja poljoprivrednika koji u nekoliko gradova u Vojvodini organizuju proteste da dođu sutra na sastanak.

Kako se navodi u dopisu, kada je reč o zahtevu poljoprivrednika da se   uredi tržište i robna berza, ministarstvo je dostavilo tekst Predloga zaključka vlade za koji je planirano da bude usvojen na sednici vlade u ponedeljak.

Cilj tog zaključka je, kako je navedeno, da zajedničkim snagama predstavnici svih organa koji su uključeni u ovu oblast zajedno sa predstavnicima poljoprivrednika, iznesu konkretne predloge, konstruktivno razgovaraju i nađu zajedničko rešenje koje ide u prilog svima, a u cilju uređenja tržišta na najbolji mogući način.

Što se tiče uvođenja „plavog dizela” odnosno plaćanja goriva na pumpama bez akcize, ministarstvo u pozivu navodi da tu nema spora i da su poljoprivrednici u pravu.

Dodaju da shodno Zakonu o akcizama, koji je usvojen u septembru ove godine, poljoprivredni proizvođači od 1. januara 2024. godine, imaju pravo na povraćaj plaćene akcize, u skladu sa tim zakonom, navodi Tanjug.

Takođe navodi se da kako se bude povećavao iznos akcize, biće srazmerno povećan iznos povraćaja u visini celokupne akcize (u ovom trenutku 64,70 dinara).

„Komunicirali smo 50 dinara iz razloga što je tako bilo tokom naših razgovora, ali je sporazumom koji smo potpisali jasno naznačeno da se radi o celokupnoj akcizi”, navode iz ministarstva u dopisu.

Osim ova dva zahteva, predlog je da se razgovara i o zahtevu koji je vezan za problem satelitskog snimanja u svrhu inspekcijske kontrole ministarstva, kao i ukidanja naknada za odvodnjavanje.

Predstavnici udruženja koja protestvuju rekli su Tanjugu da su u  odgovoru koji su jutros poslali ministarstvu naveli preduslove za održavanje sastanka, a između ostalog plaćanje goriva bez akcize od 1. januara naredne godine, odnosno donošenje akta koji predviđa tu olakšicu za poljoprivrednike.

„Postignut je zajednički konsenzus svih učesnika u protestu da je osnovni uslov za bilo kakve pregovore gorivo za poljoprivrednike na svim benzinskim pumpama bez akciza sa PDV-om. Onda smo spremni da predstavnike vlade i ministarstva ugostimo u Klubu poljoprivrednika u Kisaču već u ponedeljak u 18.00 sati, na sastanak”, navodi se u odgovoru.

Napominju da pregovorima ispred poljoprivrednika mogu prisustvovati samo ovlašćeni predstavnici udruženja koji su pozvali na protest i to – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Protesti su nastavljeni i danas nešto nakon 10.00 sati i trenutno su blokirani putevi za Vršac i Pančevo, Tovariševo, a opština Bačka Palanka je u potpunosti blokirana.

Rafinerija u Novom Sadu i dalje je u potpunoj blokadi.

Blokirani su i putni pravac Bački Petrovac – Silbaš, kao i putevi za Aradac i Banatski Brestovac.

Traktori su blokirali i put iz Kikinde ka Zrenjaninu, kod Subotice blokiran je Y krak koridora 10, izlaz na autoput Subotica – jug i Bikovačka petlja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.05.2024.

Novi ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović održao sastanak sa malinarima udruženja „Vilamet“ iz Arilja

07.05.2024.

Aleksandar Martinović preuzeo dužnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od Jelene Tanasković

25.04.2024.

Dušanka Golubović: Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelj izložbe stoke na Novosadskom sajmu

15.04.2024.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

02.04.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Lazarevcu

01.04.2024.

Raspisan javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal 2024. godine

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca