Lečenje upale pluća kod ovaca

Upala pluća kod ovaca je jedno od češćih bolesti i predstavlja ozbiljno oboljenje koje za posledicu može imati značajne gubitke stoke. Ovčija pneumonija moguća je tokom cele godine, ali se najčešće javlja tokom zimskih meseci posebno u hladnim i vlažnim klimatskim uslovima. Hladnoća i vlaga mogu oslabiti imunološki sistem životinje čineći ih osetljivijim na respiratorne infekcije. Jedan od vodećih uzroka pojave ovčje pneumonije je štala sa lošom ventilacijom što dodatno povećava rizik ne samo od bolesti već i prenošenja kod životinja.

Upala pluća kod ovaca obično se javlja kao rezultat infekcije respiratornim patogenima. Najčešći uzročnici uključuju različite vrste bakterija, virusa i protozoa. Najpoznatiji patogeni su: Mycoplasma ovipneumoniae, Chlamydophila psittaci, Pasteurella spp  kao i različiti virusi poput influence i parainfluence. Učestalost upale pluća kod ovaca zavisi od različitih faktora, uključujući klimatske uslove, gustinu stoke, upravljanje stokom i opšteg zdravstveno stanje stada.

Jedan od vrlo bitnih faktora je gustina stoke. Naime, prevelika gustina ovaca u staji povećava rizik od širenja respiratornih infekcija među ovcama. Blizak kontakt između zaraženih i zdravih životinja dodatno olakšava prenos bolesti. Vlažno i vetrovito vreme može povećati stres kod ovcama i oslabiti njihov imunološki sistem, čime se povećava osetljivost na respiratorne infekcije.

Higijena je takođe jedan od vrlo bitnih uzroka jer nakupljanje amonijaka iz stajskog đubriva kao i neredovna dezinfekcija mogu povećati rizik od pojave upale pluća kod ovaca. Posebnu pažnju treba obratiti na transport životinja posebno tokom hladnih zimskih meseci kada je stoka izložena stresu što ih čini podložnijim za infekcije pa i pneumoniju. Najkritičniji period kad je u pitanju ova bolest je period kad je ovca bremenita, nakon jagnjenja i tokom dojenja jaganjaca. Takođe, mladi jaganjci su posebno podložni raznim infekcijama, pa i ovčijoj pneumoniji.

Simptomi ove bolesti mogu biti različiti i variraju od težine i opšteg stanja životinje. Najčešći znaci upale pluća kod ovaca je kašalj, poteškoće u disanju, povišena telesna temperatura, smanjen apetit, gubitak kilaže i opšta slabost. Ponekad se javljaju izlučevine iz nosa i očiju. Jagnje sa  upalom pluća može da izgleda normalno, ali je evidentan usporen rast u odnosu na druge jaganjce. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkih simptoma, laboratorijskih analiza kao što su analize krvi i brisevi nosa i grla, kao i radioloških pregleda pluća.

Ukoliko posumnjate na upalu pluća kod ovaca prvo što treba da uradite jeste da te jedinke odvojite od ostatka stada kako biste zaustavili prenošenje zaraze. Pojedinačno lečenje jagnjadi i ovaca moguće je pod uslovom da je u pitanju manje stado. Pre samog lečenja veoma je važno tačno identifikovati uzrok pneumonije i na osnovu toga odrediti terapiju. Kako ističu veterinari  najčešći uzrok upale pluća kod ovaca starosti od tri i više godina je virus maedi visna. U pitanju je progresivna pneumonija ovaca u kojoj se gubi funkcionalno plućno tkivo, a infekcija u stadu se jako brzo širi. Jedan od simptoma je hronični mastitis vimena, pa obratite pažnju na ovaj problem.

Lečenje upale pluća kod ovaca uključuje primenu antibiotika ili drugih odgovarajućih terapija usmerenih na specifične uzročnike infekcije.

Važno je napomenuti da pravilna vakcinacija stada može značajno smanjiti rizik od upale pluća kod ovaca. Vakcinacija protiv određenih patogena koji uzrokuju ovu bolest može biti efikasan način prevencije.

Kako često naglašavaju veterinari za ovu ali i druge bolesti ovaca ključna je prevencija odnosno obezbediti životinjama dobre higijenske uslove, da  tokom zime borave u čistim i suvim uslovima, dobra ventilaciju štale, kvalitetna ishrana kao i redovno praćenje zdravstvenog stanja životinja.

Ovčja pneumonija je vrlo ozbiljna bolest i ukoliko se zakomplikuje ili se ne leči pravilno može dovesti do uginuća životinje. Zbog toga je izuzetno važno prepoznati simptome upale pluća na vreme, konsultovati veterinara i preduzeti odgovarajuće mere kako bi se lečenje što pre započelo i sačuvala ne samo bolesna jedinka već i zdravlje kompletnog stada.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.04.2024.

Simptomi bolesti papaka kod koza

04.04.2024.

Za eutanazirane svinje isplaćeno 3,3 milijarde dinara iz budžeta

02.04.2024.

Čime je najbolje hraniti živinu

02.04.2024.

Nege papaka kod goveda

27.03.2024.

Uskoro tradicionalna manifestacija „Ovčarski dani“

12.03.2024.

Bolest koja se brzo širi kod ovaca

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca