Posetioce na ovom Sajmu očekuju sadržajni nastupi sajamski popusti last minute aranžmani

Novosadski sajam 54. međunarodnim sajmom turizma ide u susret predstojećoj zimskoj turističkoj sezoni, novogodišnjim aranžmanima, ali i ranim rezervacijama letnjih aranžmana, ponudi banjskih, spa i wellness destinacija u Regionu, poslovnih putovanja… kao i drugih, specifičnih vidova turizma, promotivnih i poslovnih aktivnosti u turizmu.

Međunarodni sajam turizma, koji će na Novosadskom sajmu biti održan od 30. novembra do 2. decembra, okupiće više od 240 zlagača iz zemlje i inostranstva.

Do sada su prijavljeni učesnici iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Indije, Nepala, Kameruna i Italije.

Prema najavama učesnika, posetioce očekuju sadržajni nastupi, sajamski popusti, last minute aranžmani za zimovanja, first minute ponude za letovanja, informacije o đačkom, omladinskom i medicinskom turizmu, stručni skupovi, Poklon-igra za posetioce…

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, izneo je pojedinosti izlaganja i koncept predstavljanja u okviru Paviljona Sekretarijata na ovogodišnjem 54. međunarodnom sajmu turizma. – Istakao bih četiri važne činjenice – Sajam je besplatan, prvog dana promovišemo „Najbolje iz Vojvodine“, kako one koji su dobili oznaku u prethodne dve godine, tako i ovogodišnje dobitnike, drugog dana promovišemo budućnost turizma na teritoriji AP Vojvodine, uz prisustvo svih škola i fakulteta koji imaju turističko – ugostiteljske smerove, kao i ulično vežbanje jer promovišemo zdrav način života. Poslednjeg dana, odnosno 2. decembra, četvrta važna stvar, jeste „probus day“ – dan promocije svih vinara na teritoriji AP Vojvodine, uz očekivano prisustvo učesnika iz Republike Crne Gore i Republike Hrvatske, rekao je Ivanišević, dodavši da će svečano uručenje na korišćenje oznake „Najbolje iz Vojvodine“ za ovogodišnje dobitnike biti upriličeno 29. novembra, u Pokrajinskoj vladi.

Regija-partner Sajma turizma je Boka Kotorska, a Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama Budve, Tivta, Kotora, Herceg Novog, Bara i Ulcinja će predstavi turističku ponudu Crne Gore. – Pred novogodišnje praznike Boka je jedna od najželjenijih destinacija koju će ove godine obeležiti nastupi brojnih muzičkih zvezda. Privilegija je i čast drugu godinu zaredom biti partner Sajmu koji ove godine proslavlja 100 godina postojanja. Na štandu Crne Gore biće sve turističke organizacija i Nacionalna turistička organizacija i Budvanska rivijera poznata po organizaciji dobrog provoda. Crnu Goru čeka i zimska turistička sezona, Ski centar Kolašin se već priprema. Poslednja informacija koju imam jeste da ukoliko se bude dogodilo da porastu cene aranžmana to će biti simbolički rast i biće prinudan rast, ako i ga bude. Moj zadatak bi bio da što više vas iz Vojvodine preselim do nekih destinacija u Crnu Goru. Sada se tamo zaista lako stiže, a biće pojačan avio saobraćaj i čarter letovi između Beograd i Podgorice i Beograda i Tivta. Za one koji možda često zaboravljaju – jedan deo auto-puta je napravljen, i u Crnu Goru možete stići, uključujući i granične prelaze, sopstvenim automobilom za nekih sedam do osam sati, rekla je Nevenka Ćirović, generalna konzulka Crne Gore u Srbiji. – Na Sajam turizma dolaze i gradonačelnici  dva vama draga grada, a to su Tivat i Herceg Novi, jer je njihova želja da pokažu koliko uvažavaju tržište Vojvodine, ali i partnere sa kojima sarađujemo na realizaciji ovog Sajma. Što se tiče onog kulinarskog dela – ja se nadam, odnećemo vam sve medalje i ovoga puta!, naglasila je gospođa Ćirović.

Milica Šušnjić iz Turističke organizacije Vojvodine je na samom početku obraćanja istakla da je tekuća godina, zapravo godina jubileja i za ovu organizaciju, s obzirom da obeležavaju dve decenije postojanja kao organizacija koja okuplja sve lokalne turističke organizacije i turističke delatnike na teritoriji AP Vojvodine. – Posetioci će imati priliku da na štandu Turističke organizacije Vojvodine otkriju zaista raznovrsnu ponudu Pokrajine koja će ih inspirisati da posete i istraže Vojvodinu. Na štandu će se predstaviti 23 loklane turističke organizacije, kao i brojni privredni subjekti. Sa nama će se ove godine predstaviti i partneri iz Slovenije sa kojima TOV realizuje projekat pod nazivom „Smarter AoE“. Reč je o projektu prekogranične saradnje koji podžava uvođenje inovacija i digitalizacije u sektoru malih i srednjih preduzeća u oblastii turizma, a sve kroz transnacionalnu saradnju. Prvog dana Sajma, partneri iz Slovenije će realizovati konferenciju o savremenim IT rešenjima u cilju povećanja konkurentnosti turizmu. S obzirom na to da je manifestacioni turizam veoma važan, na našem štandu će se predstaviti manifestacija „Tour de Fruška“, koja objedinjujući sport, privredu i turzam doprinosi afirmaciji aktivnog odmora i promociji turizma Fruške gore, istakla je Šušnjić. Ona je naglasila i da se na štandu TOV-a predstavljaju Garancijski i Razvojni fond AP Vojvodine, koji su partneri TOV-a na projektu „Fruškogorska vinska šetnja – Fruška Walk & Wine“, koji je realizovan u avgustu u Opštini Irig pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade i Ministarstva turizma i omladine.

Veliku pomoć u organizovanju ovogodišnjeg Sajma turizma Novosadski sajam ima od Turističke organizacije Novog Sada.

-Činjenica je da je Sajam prošle godine doneo odličnu odluku, a to je da se izdvoji od Lova i ribolova i  činjenica je i da su prošle godine izlagači bili zadovoljni, to se reflektuje na ovu godinu i onda raduje da su kvadrati rasprodati i da vlada veliko interesovanje… Tu je i jubilarni MEKST, a već sada je u gradu teško naći slobodne smeštajne kapacitete pred Sajam turizma. Odlična je odluka, a čestitam pokrajinskom sekretaru Ivaniševiću da se ulaz ne naplaćuje, a time ćemo dovesti veliki broj publike. Raduje me i puno pratećih programa, važni su i B2B sastanci. Mi smo se potrudili da dovedemo turoperatere iz nekoliko zemalja kako bi naša turistička privreda imala i konkretne sastanke i napravila određene dogovore, rekao je Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Novog Sada. – Novi Sad će predstaviti zimsku ponudu i kampanju, digitalnu mapu Novog Sada i Fruške gore, a sa nama su na štandu i novosadski vinari, pa će svi koji to nisu učinili do sada moći da probaju i njihova vina. Sa nama je i TO Sremski Karlovci koje predstavlja svoju vinsku ponudu i zoimsku kampanju, dodao je Knežević.

Tokom Sajma, biće održana i MEKST konferencija posvećena studentima turizma i ugostiteljstva, kao budućim stručnjacima u otim oblastima, ali i turističkim poslenicima koji žele da unaprede sopstveno poslovanje. Tim povodom, obratio se Nemanja Dimić, idejni tvorac, autor i organizator MEKST konferencije. -Obeležavamo deset godina MEKST konferencije, te sam srećan i ponosan što ćemo na jednom mestu imati dva velika događaja iz oblasti turizma u Novom Sadu. Ove godine će MEKST konferenciji prisustvovati 800 učesnika iz 15 zemalja Evrope. Ovo nije najveći MEKST, 2019. godine smo imali 1100 učesnika, isto na Sajmu, polako se vraćamo posle korone, dve godine u nizu sa po 600 učesnika, i sada sa 800. MEKST je u proteklih devet godine okupio preko 6000 ljudi i 90 predavača iz 45 zemalja. Trudimo se da na direktan način utičemo na mlade, da ostanu u našoj zemlji, da se bave turizmom i hotelijerstvom i uče od najvećih stručnjaka iz tih oblasti“, rekao je Dimić.

Strateški partner Novosadskog sajma i Generalni sponzor Sajma turizma Globos osiguranje će takođe nastupiti na Sajmu turizma. -Turističke agencija po zakonu moraju da imaju polise, tzv. garancije putovanja, za A licencu one idu od 30.000 do 400.000 evra u pokriću, dok za B licencu od 5.000 do 30.000 evra. Imamo razloga da razgovaramo sa hotelijerima, oni imaju obavezu osiguranja gostiju, i svi oni koji su imaoci kapaciteta za smeštaj gostiju imaju obavezu da osiguravaju svoje goste, rekao je Leonid Babić, direktor Sektora za razvoj osiguranja Globos osiguranja.  -Kada je reč o privatnim licima, građanima, uobičajeno je sada da se kupuje putno zdravstveno osiguranje, a ono će u vreme Sajma turizma i nakon njega nositi popust od 15 odsto. To znači da za jedan dan polisa košta do 130 dinara, a što duže traje putovanje to je polisa jeftinija. Bitno je napomenuti da ćemo imati razloga da razgovaramo o pomoći na putu, a to je važno za sve imaoce privatnih motornih vozila koja koriste na putovanjima u Evropi. Ona košta od 2.000 dinara do 3.000 dinara, a imate veliki dijapazon pomoći, dodao je Babić.

– Do sada se prijavilo više od 240 izlagača iz 11 zemalja: Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Indije, Nepala, Kameruna Italije i iz Srbije. Nastupaju pojedinačno, ali i okupljeni oko udruženja kao što su: YUTA – Nacionalna asocijacija turističkih agencija, UTAS – Udruženje turističkih agencija Srbije, UB – Udruženje banja Srbije, Udruženje turističkih vodiča Srbije, FIJET Srbija – Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu, Dunavski centar za kompetenciju – Udruženje turističkih aktera posvećenih saradnji u promociji i razvoju Dunavskog regiona kao visoko kvalitetne turističke destinacije. Jedan od važnijih segmenata biće i B2B poslovno povezivanje gde za samo 20 minuta, preduzetnici i poslovni profesionalci mogu da identifikuju i pokrenu potencijalno važnu saradnju i poslovna partnerstva, rekao je Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma. – U „Hali Master“ biće održano međunarodno takmičenje profesionalnih kuvara pod nazivom Gastro kup Srbija 2023. Na Sajmu će biti organizovan i 33. zbor ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije. Takmičiće se ugostiteljsko turistički radnici, đaci i studenti iz cele Srbije, a najboljima će 1. decembra biti uručena priznanja. Inače, Zbor ugostiteljskih i turističkih radnika je manifestacija koja neprekidno traje od 1969. godine, dodao je Lovrić. -Mladi ljudi će na svojim Danima karijere imati priliku za susrete sa potencijalnim poslodavcima. Posetiocima će biti ponuđena radna mesta u sektoru turizma i prilika da se studenti i drugi zainteresovani direktno susretnu sa ponuđačima poslova u turizmu. U susret Sajmu turizma ocenjivan je kvaliteta turističkih objekata i usluga. Komisije su na terenu u Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, BiH-RS Hrvatskoj i Rumuniji vrednovale oko 140 učesnika ocenjivanja. Najboljima će veče uoči svečanog otvaranja, u sredu, 29. novembra, posebna čast biti ukazana na Večeri šampiona, u Kongresnom centru „Master“, kada će im biti uručena vrhunska priznanja Novosadskog sajma, istakao je Lovrić. Obraćajući se novinarima naglasio je i da će jedna od atrakcija za posetioce biti vrhunska izložba Viminaciuma – Putevima rimskih imperatora po Srbiji – postavljena u Auli. Kao jedan od najboljih primera promocije kulturnog nasleđa u Srbiji, susret s ovom izložbom biće za mnoge jedinstvena prilika. Posle prvobitne postavke na Sajmu turizma, 2017. godine, već sada vlada veliko interesovanje i stručne publike i najšire javnosti.

 

Radno vreme Sajma turizma biće od 10 do 19 časova. S obzirom na to da Novosadski sajam ove godine obeležava vek postojanja, doneta je i odluka da se svim posetiocima i učesnicima, omogući ulaz bez naplaćivanja karata, uz obaveznu registraciju. Odluku je podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam sa namerom da i na taj način podrži razvoj turizma na našim prostorima, ali i podstakne što brojniju publiku za prisustvo na Sajmu i susret sa učesnicima učini direktnijim.

 

Baš kao i na svakom prethodnom Sajmu turizma i na predstojećem će biti organizovana Poklon-igra za posetioce. Za učestvovanje će biti dovoljno ubaciti registracioni list u jasno obeleženu kutiju. Izvlačenje kupona sa imenima dobitnika biće organizovano u nedelju, 2. decembra.

Poklone su za posetioce Sajma pripremili i neki od izlagača na sopstvenim štandovima, tako da će publika biti u prilici da učestvuje i u aktivacijama za dobijanje putovanja povodom predstojećih praznika i za prolećne aranžmane u inostranstvu.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.05.2024.

Šampioni Sajma u stočarstvu

24.05.2024.

Međunarodni poljoprivredni sajam: Veći, posećeniji, lepši, bolji

22.05.2024.

Aleksandar Martinović sa delegacijama Republika Malavi i Gabon

21.05.2024.

Italija sigurno tržište za srpski lešnik

20.05.2024.

NLB Komercijalna banka: Specijalna sajamska ponuda poljoprivrednih kredita!

19.05.2024.

Aleksandar Martinović: Evropska unija najznačajniji spoljno–trgovinski partner Republike Srbije

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca