Milun Todorović: Naredne godine biće uvedene nove mere kao pomoć voćarima

Gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović dodelio je danas poljoprivrednicima sa teritorije grada ugovore za podsticajne mere u poljoprivredi za 2023. godinu za koje je izdvojeno 67. 500. 000 dinara.

„Ugovori su dodeljeni za devet traktora, mladi poljoprivrednici kupili su 21 poljoprivredno zemljiše, 250 priključaka. Ako gledamo sve ukupne subvencije za ovu godinu to je 95 miliona dinara. Od 521 ugovora, 321 odnosi se na direktne subvencije, 220 ugovora za đubrivo koje je na tržišu veoma poskupelo. Zbog osetog poskupljenja đubriva na tržištu doneli smo odluku da se ta sredstva potpuno amortizuju, kako poljoprivrednici ne bi osetili to poskupljenje, nego da čak budu i na dobitku”, rekao je Milun Todorović gradonačelnik grada Čačka.

Gradonačelnik je istakao da će naredne godine biti uvedene nove mere kao pomoć voćarima, pre svega onijm koji se bave proizvodnjom jabuke i kajsije.

„Ove godine su voćari veoma oštećeni zbog različitih vremenskih nepogoda, nažalost mnogo mali procenat voćara i povrtara osigurava svoje zasade tako da ćemo naredne godine uvesti novi meru, a to je 100 odsto povraćaja za sadnju šljiva i kajsija jer to su dve najzastupnije vrste voća na našem području”, rekao je Todorović.

U prethodnih sedam godina grad Čačak četiri puta poveća je budžet za poljoprivredu.

„Kroz subevncije osnažujemo naš Agronomski fakultet i Institut za voćarstvo jer je zaista veoma važno da radimo analizu zemljišta, nas Institut da kao i do sada bude uključen u sve te radnje, a naravno i Agronomski fakultet sa novom laboratorijom koja je donacija NIS-a, to je investicija vredna devet miliona dinara, juče smo potpisali taj ugovor, da naš fakultet bude prepoznatljiv i da bude u svrsi poljoprivrede”, rekao je Todorović.

Poljoprivrednicima sa teritorije grada Čačka veoma znače novčani podsticaji koje daje Vlada Republike Srbije, ali naravno i dodate subvencije koje dobijaju od lokalne samouprave.

„Malo se bavim stočarstvom u poljoprivredi, malo i voćarstvom i povrtarstvom, konkurisao sam za junice i poljsku kosu. Subvencije mnogo znače, znače da pomognu seljaku“, kaže poljoprivrednik iz Vujetinaca.

„Bavim se klanjem i pečenjem prasića, kurisao sam za šurilicu za prasiće i platio sam je 485.000 dinara, trebalo bi da povraćaj bude 50 odsto, ali svaka pomoć nam dosta znači”, rekao je poljoprivrednik iz Prijevora.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

26.06.2024.

Poziv bankama za kreditiranje

21.06.2024.

Ukupno 4,5 miliona dinara za podsticajne mere u poljoprivredi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca