Naše nasleđe – jedinstveno krovno udruženje

Etno prodajna galerija udruženja „ Naše nasleđe” nalazi se u samom centru Novog Sada  i to je jedinstveno krovno udruženje koje krase ručni radovi iz više od 100 udruženja. Udruženje postoji tri godine,  a sve u cilju očuvanja duha tradicije.

Kada uđete u prodavnicu, ispred vas možete videti šarenilo boja, sa jedne strane možete videti domaće sokove, rakiju, džemove i kitnikeze, a s druge to su ručno rađene kućice za dečije lutke u različitim vojvođanskim nošnjama, i još mnogo toga.

Predmeti od pustovane vune, se izrađuju od prethodno pripremljene vune za rad. Sirova vuna se najpre pere i suši, a potom raščešljava. Tako pripremljena vuna je vazdušasta i tek onda spremna za rad, a ukoliko želimo da pravimo predmete od više boja, koristimo ofarbenu vunu. Tradicionalno se farbalo prirodnim bojama od cveća, lišća i trave, a danas se u te svrhe koriste gotove boje za tekstil. Može se poručiti i gotova vuna, ali ja volim kada sve sama pripremim. Vunu dobijam od prijatelja sa Zlativor i Ivanjice. Koliko sam čula, mnoge porodice bacaju vunu, kada ošišaju ovce, jer niko neće da se angažuje oko sređivanja, koje istina, iziskuje vreme, ističe Snežana Nešović.

Svakodnevno žene izlažu svoje radove, i njihova ideja je da ekonomski pomognu ženama da ih osnaže, jer nekima je to osnovni izvod prihoda.

Velika je ponuda od gastronomskih  vezenih. Slike od slame je nešto posebno što će vas oduševiti.

Izlog će vam sigurno privući pažnju, kao i nasmejano lice prodavca koji će učiniti da na trenutak pobegnete od stvarnosti i da laganim i sigurnim korakom koračate kroz etno-prodajnu galeriju, našu istoriju, kulturu i tradiciju.

Sajmovi na kojima izlažemo se održavaju nekoliko puta godišnje što je za nas malo, a mnogima je ovo jedini izvor prihoda ili važna dopuna budžeta. Naišli smo na razumevanje gradonačelnika i dobile ovaj predivan prostor na korišćenje. U njemu je trenutno izloženo 600 proizvoda, a radićemo na unapređenju asortimana. Takođe, održavaćemo edukativne radionice za decu i odrasle i sarađivaćemo sa ustanovama kulture – zaključila je Snežana Nešović.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.05.2024.

Međunarodni poljoprivredni sajam: Veći, posećeniji, lepši, bolji

21.05.2024.

Delta Agrar: Novi model Landini 7

17.05.2024.

Sutra počinje najvažniji agro-biznis događaj

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

23.02.2024.

Novosadski festival vina „Wine Fest“

21.12.2023.

Održana Konferencija „Poljoprivrednik nove generacije“

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca