Za ljubitelje vina Dan mladog portugizera

Za ljubitelje vina, Dan mladog portugizera biće održan i ove godine, 16. put, u Vinskoj ulici u Irigu, u subotu 25. novembra, kada će svečano započeti vinska Nova godina.

Dani mladog portugizera, jedina manifestacija u Srbiji posvećena mladom vinu i sorti portugizer, pokrenuta je pre 16 godina sa željom širenja vinske kulture i tradicionalnih vrednosti. Koncept manifestacije ove godine je proširen i obоgaćen, od 12 časova otvara se vinsko – gastonomska ulica, gde će posetioci moći da degustiraju, kako vino, tako i raznovrsne specijalitete.

– Od 15 časova počinje program u okviru kog ćemo proglasiti pobednike na konkursu za najlepšu pesmu u vinu, koji organizujemo sa srpskom čitaonicom u Irigu, zatim ćemo proglasiti novog viteza mladog portugizera, držaćemo ceremoniju njegove incijacije – rekla je Đurđica Jojić Novaković iz vinarije „Mačkov podrum“.

Portugizer je sorta vinove loze koja je nekada bila jedna od najzastupljenijih crvenih sorti na Fruškoj gori, dok ga danas ima samo u tragovima.

– Svaki događaj koji u funkciji predstavljanja vina, njegovog afirmisanja je značajan za razvoj vinskog i vinogradarskog turizma, posebno sada kada na Fruškoj gori imamo jedan relativno stabilan proces razvoja vinogradarstva – izjavio je Sava Jojić, osnivač vinarije „Mačov podrum“.

Opština Irig prepoznala je značaj te manifestacije, kako bi promovisali i ostale domaće proizvode.

– Ova manifestacija je šesti put u Irigu, pre toga je bila u Novom Sadu. Dani portugizera je svetkovina gde dolazi veliki krug ljudi, ljubitelja vina koj žele nove kontakte – kazao je Fedor Pušić, šef kabineta predsednika opštine Irig.

Na manifestaciji će tradicionalno biti proglašen novi vitez mladog portugizera, ove godine to је književnik i novinar Branko Rosić.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.02.2024.

Novosadski festival vina „Wine Fest“

12.02.2024.

Otkrivamo vam  šta znače oznake na etiketama na flaši

09.02.2024.

Manifestacija pod nazivom „Rumske priče o ljubavi i vinu“.

16.01.2024.

Famozna oranž vina

10.01.2024.

Da li znate koliko je potrebno grožđa za jednu flašu vina?

14.12.2023.

Evo nekoliko rečenica koje možete da upotrebite kad vam se vino ne dopada

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca