Ljubav čuva stare zanate

Udruženje „Dve moje zlatne ruke“ osnovano je 2017. godine sa ciljevima  iniciranje aktivnosti za oživljavanje, oporavak i razvoj starih i umetničkih zanata, odnosno domaće radinosti, radi očuvanja tradicije, prirodne i kulturne baštine i sprečavanje uništavanja prirodnih i kulturnih dobara, istakla je Dragica Pejović, osnivač i predsednica udruženje.

“Udruženje okuplja sve ljubitelje ručnih radova, to su starije dame, koje već znaju da vezu heklaju, ali na žalost mladih nema, nisu baš nešto zainteresovani, ističe naša sagovornica, i dodaje:

“Mi vezemo vez, zlatovez, tkamo, heklamo, izlađujemo nakit, heklamo na svili, bavimo se kaligrafijom,  i mnogo toga još.

Najviše volimo da edukujemo, i osnovna misija nam je da prenesemo znanje na mlađe. Socijalno ugrožene pripadnice lepšeg pola su nam najviše na radionicama, one tu pronalaze spas, njima je dovoljan i osmeh. Tu bude i suza.

Edukativne radionice su za vez, zlatovez, ručna izrada sapuna, kaligrafija, izrada nakita od poludragog kamenja.

Kaligrafija je više od lepog pisanja – to je prava umetnost! Ovde se nalaze neki saveti za kaligrafiju za početnike i sve zainteresovane za ovaj divan, smirujući hobi.

Kaligrafija za početnike obuhvata savladavanje osnovnih tehnika, i za to vam neće trebati vrhunski pribor, već jednostavni alati. Dobro ih upoznajte i istražite kako se šta koristi, kakva su mastila dobra za koje radove .

Što se tiče pribora, kaligrafija za početnike može obuhvatati jedno ili dva pera, držalje za njih i bočicu mastila po ćelji, a dovoljan je i običan papir za početak.

Kaligrafija kurs je veoma interesantan spoj književnosti i likovne umetnosti, a Vi imate priliku da se uz druženje u veseloj atmosferi upoznate sa najpoznatijim tehnikama lepog pisanja.

Ciljna grupa ovog kursa su sve mlade i druge odrasle osobe zainteresovane za umetnost u formi hobija, razonode i opuštanja.

Ona vodi poreklo sa dalekog Istoka, a čuveni majstori kaligrafske veštine su Persijanci, islamski ali i zapadnjački kaligrafi.

Od samih početaka pismenosti kaligrafi su se trudili da slova ulepšaju i da ih učine primamljivijim za njihovu glavnu funkciju – prenošenje informacija.

Kod nas se koristi fonetsko pismo po principu – jedan glas, jedan slovni znak. Zastupljene su i ćirilica i latinica, a u našoj zemlji su za razvoj kaligrafije zaslužni ponajviše manastiri.

“Ove godine smo obućili preko 100 osoba kada je u pitanju vez, zvatovez, omladina voli da izrađuje nakit, to je naš veliki uspeh, ističe Dragica.

Dragica najviše voli da izrađuje nakit od kristala. Po njenim rečima to je kreativan posao, i ona u dodiru sa kristalima  oseća se veoma moćno, jer kristali su moćni sa svojom enegrijom koja deluje na nas.

Zainteresovani za druženje i radionice mogu se javiti na tel: 060/3471720

 

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

04.12.2023.

Konkurs za dodelu subvencija za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata

06.10.2021.

Starim zanatima bespovratno pet miliona dinara

02.06.2020.

Somborske manifestacije

29.11.2019.

Za očuvanje starih zanata 8 miliona dinara

29.07.2019.

Podsticaji do tri miliona dinara

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca