Od 30. novembra do 3. decembra, na Beogradskom sajmu, ljubitelji dobre hrane i pića imaće priliku da uživaju u jedinstvenom spoju tradicije i autentičnosti, na sedamnaestom po redu Sajmu etno hrane i pića. Ova manifestacija predstavlja pravu poslasticu za sva čula, pružajući posetiocima priliku da otkriju raznolikost ukusa i mirisa koje nudi bogata kulinarska baština našeg regiona.
Predstaviće se više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda, a mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima, u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja.
U organizaciji Privredne komore Srbije nastupiće proizvođači iz Leskovca, Požarevca, Zaječara, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Pančeva, Novog Sada i Beograda.
U organizaciji lokalne samouprave nastupaju proizvođači iz Beograda, Mladenovca, Žagubice, Kučeva, Kikinde, Bogatića, Babušnice, Zrenjanina i Blaca.
Takođe, na ovogodišnjem Sajmu etno hrane i pića predstaviće se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje je pokrovitelj manifestacije, uz grad Beograd.
Nastup malih proizvođača iz nedovoljno razvijenih opština na ovogodišnjoj manifestaciji organizuje Kabinet ministra bez portfelja Novice Tončeva, zaduženog za unapređenje razvoja u ovim opštinama.
Prijatelj i partner manifestacije je Privredna komora Srbije.
Cilj Sajma je jasan i definisan godinama unazad a to je UTEMELjENJE ROBNE MARKE ETNO PROIZVODA.
Međunarodni karakter manifestaciji daće učesnici iz Republike Srpske, BiH, Crne Gore i Grčke.
Sajam je osmišljen kao prostor gde se susreću proizvođači, majstori kulinarstva i istinski ljubitelji dobre hrane. Posetioci će istražiti širok spektar tradicionalnih jela, autentičnih delicija i rafiniranih pića, dok će se u isto vreme održavati predavanja o značaju očuvanja i promocije lokalne kulinarske baštine.
Ova manifestacija oživljava ukuse starih recepata i tradicionalnih tehnika pripreme hrane u atmosferikoja slavi raznolikost i autentičnost našeg gastronomskog nasleđa.