Otvoren 17. Sajam etno hrane i pića

Međunarodni Sajam etno hrane i pića, na kome učestvuje više od 300 izlagača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz Srbije i Jugoistočne Evrope, otvoren je danas na Beogradskom sajmu, a ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je rekla da se organska proizvodnja prethodnih godina dosta razvila u našoj zemlji i da se sada time bavi oko 7.000 poljoprivrednih gazdinstava, prenosi Tanjug.

“Čast mi je i zadovoljstvo da vas pozdravim ispred Ministarstva poljoprivrede, kao jednog od pokrovitelja sajma ”Etno hrane i pića” i da vam zahvalim na učešću i poseti.  Želim da vam se zahvalim što na najbolji način čuvate i predstavljate ono što Srbija ima od davnina,  pažljivo štitite od zaborava i ponosno pokazujete svima.

„Podsetiću vas da se organska proizvodnja razvila u poslednjih 10 godina. Pre toga smo imali tek možda dva, tri gazdinstva koja su započinjala svoju organsku proizvodnju“, rekla je Tanaskovićeva i dodala da izvoz domaćih organskih proizvoda raste iz godine u godinu, prenosi Tanjug.

Izvoz je prošle godine dostigao čak 68,5 miliona evra“, istakla  je ministarka.

Jedan od ciljeva ove manifestacije jeste predstavljanje proizvođača tradicionalnih proizvoda i međusobno povezivanje sa potencijalnim kupcima i investitorima iz Srbije i inostranstva, edukacija proizvođača iz upoznavanje tržišta sa specifičnim proizvodima i promocija etno hrane i pića.

Ona je naglasila i da je ministarstvo podržalo 51 zahtev za zaštitu geografskog porekla. „Baš vi koji ste danas ovde izlagači, koji se bavite čuvanjem naše tradicije i kulture, jeste oni koji treba da zaštite geografsko poreklo“, rekla je ministarka i pozvala izlagača da zaštite geografsko poreklo svojih proizvoda.

Osim promocije i prodaje na malo, cilj ove manifestacije je i očuvanje tradicionalnih receptura, ali i sklapanje poslova.

Sajam se održava do 3. decembra na Beogradskom sajmu, u Hali 2.

Mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima, u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja.

Cena pjedinačne ulaznice je 500 dinara, porodične 1.000 dinara, a za grupne posete 300 dinara.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.05.2024.

Aleksandar Martinović preuzeo dužnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od Jelene Tanasković

20.04.2024.

Novi Pazar: Dodeljena povelja ministarki Jeleni Tanasković

17.04.2024.

Stigle prve jagode a koja je cena

14.04.2024.

Jelena Tanasković: Sve je više vikend farmera

11.04.2024.

Najdomaćin 2024″ u Lazarevacu 14. aprila

08.04.2024.

Mala riznica zdravlja

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca