Da li ste čuli za vodnjiku -kraljicu imuniteta

Nakon što je diplomirao na Poljorivrednom fakultetu u Beogradu i odbranio master rad, na agroekonomskom smeru, Predrag Simić, vratio se  na porodično imanje,u selo Bioska, kod Užica.  Hteo sam da nastavim porodičnu tradiciju, jer od davnina se Vodnjika proizvodi na gazdinstvu. Simići su najveći proizvođači vodnjike na svetu.

“Kako se u Leskovcu najviše pravi ajvar i turšija tako i mi pravimo ajvar i turšiju pa dodamo i Vodnjiku. Svaka kuća ima ovaj napitak. Ranije nije bilo limuna i pomoranđe, pa su ljudi temperature i prehladu lečili Vodnjikom, priča nam Predrag. Ove godine su proizveli 5.000 litara.

Vodnjika je tradiconalni vitaminski  napitak koji je karakterističan za užički region i pravi se pravi  od izvorske vode i sedam vrsta divljeg voća i šumskih plodova, (divlja jabuka, divlja kruška, kleka, dren, trnjina, glog i šipurak). Svo sakupljeno voće se stavlja u čistu izvorsku vodu. Ovo divlje voće i šumske plodove ubiramo u našem selu, po šumama i brdima, koje je daleko od grada, magistralnih puteva, fabrika i svih mogućih izvora zagađenja.

Vodnjika je pre korišćena u ishrani i kao okrepljujući napitak, koji podiže imunitet organizma, jer u sebi ima dosta enzima, vitamina i minerala. U današnje vreme je gotovo zaboravljen, naročito u urbanim krajevima Srbije, ali smo zato mi tu da vam ponudimo ovaj napitkak čudesne snage.

Primaran proizvod nam je Vodnjika, kraljica imuniteta kako je mi nazivamo. Neki je još nazivaju “eliksir mladosti”, “zimsko piće gorštaka” ili “voćna turšija”.  Vodnjika je je dobra i za marurluk, posle dosta popijenih čašica više, odlična je za mamurluk.

Za preradu voća i proizvodnju Vodnjike u okviru domaćinstva Simići su izgradili mini pogon kapaciteta 3.000 litara. Ovde se proces proizvodnje odvija u strogo kontrolisanim uslovima po pitanju higijene i temperaturnog održavanja same prostorije. Kako naš sagovornik pojašnjava da vodnjika mora da odležava u inox fermentorima na određenoj temperaturi jer tada dobija pun ukus i miris.

Cena Vodnjike je 600din/l (minimum 6l za naručivanje)

Glog pogoduje srcu. Ko god da je skovao izreku „zdrav k’o dren“ znao je za njegov lekotivi uticaj na ograne za varenje. Plod trnjine leči upale i čisti krvne sudove. Šipurak je pun vitamina C. Kleka osnažuje organizam, leči reumu, infekcije, išijas, dobra je protiv nazeba, kašlja, gripa. Divlje kruške i jabuke ne zahtevaju prskanje.  Zato si na Zlatiboru nekad teško mogao naći domaćina koji za zimu nije spremio kacu Vodnjike.

„Ne treba preterivati sa vodnjikom, dovoljno je dnevno popiti čašu ili dve jer veća količina može da obori pritisak. Njenim proceđivanjem može da se dobije i prvoklasno sirće, ja to obično radim u proleće od one količine koja ostane, priča nam Predrag.

Naše proizvode dostavljamo u Beograd jednom  mesečno na kućnu adresu. Dostava za Užice je svakodnevna i besplatna. Naše proizvode šaljemo brzom poštom svakog dana. Proizvode možete poručiti na 064/390-24-01 ili 064/307-40-16

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.01.2021.

Kako pojačati imunitet prirodnim putem

19.09.2018.

Posle dobre časice ovo je spas

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca