Zimski meseci su oduvek oskudni kada je u pitanju biljna ishrana, voće i povrće u prvom redu. U trgovačkoj ponudi su danas najpre južno voće, ali i povrće iz staklenika koje je samim tim što nije proizvedeno na sasvim prirodan način, odnosno na otvorenom, donekle obezvređeno.
Jedna od veoma korisnih biljaka koja ne zahteva gotovo nikakvu vrstu konzerviranja jeste baš bundeva. Cele plodove možemo sačuvati na taj način što ih uskladištimo u bilo kakvoj prostoriji i tako zaštitimo od smrzavanja i to je ceo postupak „konzervisanja“.. Tokom zime izvanredno je dobrodošla u našoj ishrani s obzirom da sadrži veoma veliki procenat voćnog šećera (barem pojedine sorte, mada ima i onih manje slatkih) koji u situaciji kada oskudevamo u voću veoma dobro dođe. I što je možda i važnije bundeva sadrži i veoma važan beta – karotin provitamin vitamina A, pa je pored pečenja u svrhu dobijanja voćnog šećera možemo koristiti i sirovu u blenderu.
Na Sajmu etno hrane i pića na štandu Zadružnog saveza Srbije, razgovarali smo sa Aleksandrom Perović, iz Beograda.
“ Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Perović i novi smo na tržištu. Na ideju smo došli jer smatramo da je bundeva zdrava, da nije dovoljno zastupljena, ima dosta potencijala.
Bundeva ima visok sadržaj vlakana i pektina, a njeno „meso“ može da olakša proces varenja. Dijetalna vlakna su esencijalni nutrijent dobar za digestivni trakt i koji sprečava zatvor. Pored poboljšanja zdravlja creva, vlakna podržavaju kardiovaskularno i metaboličko zdravlje i podstiču dugovečnost.
Perovići proizvode belu bundevu, u okolini Beograda, imaju i deo imanja u okolini Vršca.
Bela bundeva jednogodišnja zeljasta biljka, poznata u kulturama svih toplijih zemalja sveta. Uzgaja se ne samo zbog jestivog ploda, koji može biti težak i preko 10 kilograma, već i zbog lekovitih uljevitih semenki. To su jednogodišnje biljke sa šupljim, po nekoliko metara dugim vrežama. List im je širok, na dugačkim peteljkama. Izrazito žuti cvetovi bundeva privlače pažnju. Krupnim okruglim plodovima hrani se stoka. Iz semenki se vadi ulje. Zbog masovnosti setve i dobrog medenja bundeva je važna paša za pčele. Cvetanje počinje u junu i traje do mrazeva.
Sigurni smo da vam je svima poznato koliko je bundeva zdrava,. Ona se uglavnom koristi da bi se napravila pita, čorba ili se jednostavno peče u rerni, ali mi smo želeli nešto više i tako je nastao Bundi!
U pitanju je namaz od bundeve sa ukusom pomorandže. Mi smo jedni od onih koji mnogo vole da jedu slatko. Odlučili smo da batalimo čokolade, bombone i ostale nezdrave slatkiše i da sami napravimo nešto zdravo i ukusno, a opet novo i drugačije.
Sačuvali smo sve hranljive materije bundeve i dodali 100 % ceđenu pomorandžu, limun, đumbir, cimet i vanilu. Bundi ima samo 4 gr dodatih šećera na 100 gr proizvoda!
Ukoliko želite da se zasladite posle ručka uzmite kašiku Bundija. Ako vam dolaze prijatelji u goste možete napraviti palačinke i namazati ih namazom od bundeve. Vaši prijatelji će se oduševiti! Za doručak ili večeru obradujte najmlađe – namažite im Bundi na hleb ili dodajte u ovsenu kašu.
Naše proizvode možete poručiti:
na Facebook ili Instagram profilu (bundi.rs)
na broj telefona 011-311-0296
Viber / WhatsApp +381677010207