I mi šafran za trku imamo

Međunarodni Sajam etno hrane i pića, na kome je  učestvovalo  više od 300 izlagača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz Srbije i Jugoistočne Evrope, završen je. Sada se sumiraju rezultati. Osim promocije i prodaje na malo, cilj ove manifestacije je i očuvanje tradicionalnih receptura, sklapanje poslova, ali i utemeljenje robne marke etno proizvoda.

Ono što nam je privuklo pažnju jeste svakako šafran. O ovoj biljci često pišemo,  a sada vam možemo preneti iskustva iz prve ruke od samih proizvođača i prerađivača. Jedan gram ove biljke košta 3500 dinara, specijalno na sajmu može da se kupi za 3200 dinara.

Tačno poreklo šafrana nije poznato, ali je rasprostranjeno verovanje da mu je domovina istočna Grčka. Postoje zapisi o tome da su šafran upotrebljavali još stari Grci i Rimljani, a opisi šafrana mogu se naći i u najstarijim spisima drevne Indije, što nam svedoči o tome da se ova biljka upotrebljavala i ranije. Postoje i legende o tome da je Kleopatra šafran koristila kao krem za potamnjivanje kože, a da su stari Rimljani njime ukrašavali postelje mladenaca.

Bukvalno nijedan drugi začin nije tako tajanstven i poželjan kao šafran. Njegov dugotrajni ukus podseća na med i mošus i ima notu cveća i zemlje koja takođe može da ima blagi nagoveštaj začina. Samo mala količina najskupljeg začina na svetu obezbeđuje neverovatno intenzivan ukus koji jelu daje svetložutu boju. Začin je dostupan u obliku niti ili kao prah. Niti šafrana bolje zadržavaju ukus i mnogo je lakše da se odredi kvalitet začina kada je u ovom obliku. Potrebno je da se ubere oko 150.000 cvetova da bi se proizveo jedan kilogram šafrana.

Pored onog namenjenog raznim specijalitetima u restoranima, na štandu smo videli i jagode i maline sa šafranom kao i sirup od šafrana.

Ivan Mladenović sa svojom porodicom predstavlja se na 17. Sajmu Etno hrane i pića a njihov proizvod se zove Srpski šafran: „Porodično se bavimo proizvodnjom šafrana u okolini Svilajnca. Nije to velika površina, oko 3 ara ali je to trenutno nama dovoljno jer se dobije dosta ovog začina. Počeli smo pre tri godine. Krenuli smo sa malom količinom, zatim smo širili površinu. Šafran se ručno sadi. Ima dosta ručnog rada.

On je veoma intenzivnog mirisa i ukusa. Jedan gram šafrana može da začini čak 70 porcija u restoranu. Berba cveta je tokom jeseni, završena je pre nekoliko dana. Miris cveta je drugačiji od tučka koji postaje intenzivno mirišljav nakon sušenja i otpremanja u teglu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca