Jelena Tanasković: Zahvaljujući ljudima iz Uprave za agrarna plaćanja, uspeli smo da napravimo revoluciju i digitalizujemo poljoprivredu

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je u Kuršumliji da je ministarstvo, zahvaljujući ljudima iz Uprave za agrarna plaćanja, uspelo u ovoj godini da napravi revoluciju i digitalizuje poljoprivredu.

„Koliko je značajno i koliko smo uradili dobro za domaće poljoprivrednike, biće im jasno tek u narednim godinama”, poručila je Tanasković učesnicima 14. Regionalnog seminara savetodavnih stručnih službi. Ministarka je učesnicima skupa rekla da, ukoliko budu savetovali naše poljoprivrednike da na pravi način kontrolišu trošenje novca, Srbija će se vrlo brzo vratiti na nivo kada je učešće poljoprivrede u BDP-u bio više od 10 odsto.

Moći ćemo da kažemo da je Srbija i dalje poljoprivredna zemlja, da smo sačuvali poljoprivredu i vratili je tamo gde joj je mesto”, rekla je Tanaskovićeva i podsetila da je novac koji se odvaja za poljoprivredu ozbiljan i da zaslužuje da svaki poljoprivrednik u Srbiji bude zadovoljan.

Navela je da iznos budžeta od 115 milijardi dinara u ovoj godini i 119 milijardi u sledećoj, govori u prilog ovoj činjenici. Ona je poručila da je digitalizacijom poljoprivrede ispisana nova istorija.

„Moje zadovoljstvo je što mogu da kažem da sam bila na čelu tima koji je uveo digitalizaciju i pomogao poljoprivrednicima. Oni će shvatiti koliko su napredovali tek kada vide u narednim godinama koliko im je državna administracija dostupnija, transparentnija i koliko mogu da prate šta je to što mi u pozadini za njih radimo”, navela je Tanasković, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da je želi da ponovo podigne toplički kraj kada je poljoprivreda u pitanju, s obzirom da je nekada mnogo više ljudi učestvovao u proizvodnji i da su zato danas došli u Kuršumliju. Ona je poželela dobrodošlicu gostima iz Crne Gore, Holandije, Narodne Republike Kine. Ministarka je istakla da je glavna ideja podjednako razvijanje svih delova Srbije. Podsetila je da je učešće poljoprivrednog sektora u BDP-u već godinama unazad šest odsto.

„To je izuzetno mali procenat. Mi smo godinama kroz istoriju bili poznati kao poljoprivredna zemlja koja je imala učešće poljoprivrede u svom bruto društvenom proizvodu od 10 do 15 procenata”, navela je ona.

Posebnu poruku poslala je mladim učesnicima skupa i apelovala na njih da predlažu ideje. „Ovakvi skupovi služe tome da se dodatno edukujete, da razmenite svoje iskustvo sa zemljama na koje možemo da se ugledamo, pre svega mislim na Holandiju i Kinu. Ugovor koji smo ove godine potpisali sa Kinom o međunarodnoj trgovini, mislim da je najvažniji ugovor ove vlade. Otvorili smo jedno tržište koje je nepregledne veličine, mi samo treba da proizvedemo dovoljno kvalitetan proizvod koji će sigurno naći svog kupca u Kini”, rekla je Tanasković.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca