U kakvom su stanju usevi ozimih strnih žita u Pirotskom kraju

Na području delovanja RC Pirot, usevi ozimih strnih žita se nalaze u fazi klijanja i nicanja do faze dva lista razvijeno (BBCH 09-12).

Ove godine setva ozimih strnih žita je kasnila i još uvek traje. Do sada je posejan samo mali procenat površina. Nije bilo moguće posejati ih u optimalnom roku zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Zbog visokih temperatura i nedostatka padavina tokom oktobra meseca, nije se moglo pripremiti zemljište za setvu.

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo biljnih vaši (Aphididae) na 2-3% biljaka i cikade Psammotettix alienus na do 2% biljaka.

Hladno vreme, sa temperaturama u minusu, uticaće na redukciju brojnosti ovih štetočina.

U usevima ječma registruju se simptomi mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 2% biljaka. U usevima ozime pšenice nije registrovano prisustvo bolesti.

U usevima ječma registruju se simptomi mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 2% biljaka. U usevima ozime pšenice nije registrovano prisustvo bolesti.

I dalje se registrije prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara, poljske voluharice (Microtus arvalis) i poljskog miša (Apodemus sylvaticus) u vrlo niskoj brojnosti.

Prisustvo aktivnih rupa glodara uočeno je na obodnim delovima pregledanih parcela. RC Pirot je napisao prilog o štetama koje glodari pričinjavaju, kao i o merama borbe protiv istih (prilog na link-u).

RC Pirot nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva pšenice i ječma.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.01.2024.

Sajam pirotske peglane kobasice

22.01.2024.

Agrotehnika jarog ječma

24.11.2023.

ZAŠTITA STRNIH ŽITA OD GLODARA

02.11.2023.

STANJE KRMNIH USEVA I RADOVI TOKOM ZIME

27.10.2023.

Kada je vreme za setvu pšenice

16.10.2023.

Razgradnja žetvenih ostataka dodavanjem bakterija i gljiva humifikatora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca