U 2024. sredstva iz budžeta biće namenjena isključivo jednoj godini

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković bila je  gost druge epizode BIZcast-a i otkrila  šta čeka srpske poljoprivrednike u budućnosti.

„Izmenjen je zakon i jasno smo precizirali da ne može da bude korisnik subvencije onaj koji ima zemlju, a ne obrađuje je“, rekla je Jelena Tanasković.

Predlogom budžeta za 2024. godinu, za poljoprivredu su opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 119 milijardi dinara, što predstavlja rekordan iznos do sada.

U 2024. godini će prvi put posle 20 godina sredstva iz budžeta biti namenjena isključivo jednoj godini. Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede otkriva šta je predviđeno budžetom za 2024. godinu kada je poljoprivreda u pitanju.

„Svi stari dugovi zaključno sa 31.12.2023. godine će biti isplaćeni i to je ono što je predviđeno budžetom od 115 milijardi dinara i 2024. godine imamo budžet 105 milijardi dinara, plus 14 milijardi dinara samo za refakciju koja će biti vraćena poljoprivrednicima za kupovinu goriva. U tih 105 milijardi, 90 milijardi je čista subvencija“, rekla je Tanasković.

Povećane su subvencije po grlu, mleku i po hektaru. Davanja po košnici će biti uvećana za 25 odsto i iznosiće 1.000 dinara. Osim podsticaja po košnici pčelari su u mogućnosti da koriste i podsticaje za nabavku novih mašina i opreme.

„Mi smo 2022. i 2023. godine pustili 34 mere. Tih 34 mera pokriva svaki segment poljoprivredne proizvodnje. Ranije smo 2012. godine imali tri mere, imali smo hektare, genetiku i subvenciju po litri mleka. Tu je priča počinjala i završavala se. Danas, imate i voćarstvo i povrtarstvo i prmarnu biljnu, primarnu stočarsku proizvodnju, imate organsku biljnu i organsku stočarsku proizvodnju i naravno sve mere direktnih davanja“, rekla je ministarka.

Još jedna novina za poljoprivrednike je i uvođenje eAgrara i izmena zakona. Suvencije će biti strožije kontrolisane i neće dolaziti do zlopotrebe istih.

„Izmenjen je zakon i vrlo jasno smo u zakonu precizirali da ne može da bude korisnik subvencije onaj koji ima zemlju u vlasništvu, a ne obrađuje je. Mora da bude korisnik subvencije iz budžeta Republike Srbije isključivo i samo proljoprivrednik koji tu zemlju obrađuje. Ako ste vlasnik zemlje, a ne obrađujete je, ne možete da koristite subvenciju“, objasnila je Tanasković.

Ove godine je potpisan treći sporazum sa Kinom. U maju su potpisani usaglašeni sertifikati za izvoz meda i hrane za kućne ljubimce. Kinesko tržište će sada imati priliku da proba i srpsku jabuku. Potpisivanje tog dokumenta doprineće unapređenju bezbednosti hrane pri spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Kinom. Takođe, Srbija će obezbediti bolju poziciju za plasman novih poljoprivredno-prehrambenih na kinesko tržište.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

22.07.2024.

Ministarstvu poljoprivrede biće prebačeno 3,67 milijardi dinara

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

26.06.2024.

Poziv bankama za kreditiranje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca