U 2024. sredstva iz budžeta biće namenjena isključivo jednoj godini

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković bila je  gost druge epizode BIZcast-a i otkrila  šta čeka srpske poljoprivrednike u budućnosti.

„Izmenjen je zakon i jasno smo precizirali da ne može da bude korisnik subvencije onaj koji ima zemlju, a ne obrađuje je“, rekla je Jelena Tanasković.

Predlogom budžeta za 2024. godinu, za poljoprivredu su opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 119 milijardi dinara, što predstavlja rekordan iznos do sada.

U 2024. godini će prvi put posle 20 godina sredstva iz budžeta biti namenjena isključivo jednoj godini. Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede otkriva šta je predviđeno budžetom za 2024. godinu kada je poljoprivreda u pitanju.

„Svi stari dugovi zaključno sa 31.12.2023. godine će biti isplaćeni i to je ono što je predviđeno budžetom od 115 milijardi dinara i 2024. godine imamo budžet 105 milijardi dinara, plus 14 milijardi dinara samo za refakciju koja će biti vraćena poljoprivrednicima za kupovinu goriva. U tih 105 milijardi, 90 milijardi je čista subvencija“, rekla je Tanasković.

Povećane su subvencije po grlu, mleku i po hektaru. Davanja po košnici će biti uvećana za 25 odsto i iznosiće 1.000 dinara. Osim podsticaja po košnici pčelari su u mogućnosti da koriste i podsticaje za nabavku novih mašina i opreme.

„Mi smo 2022. i 2023. godine pustili 34 mere. Tih 34 mera pokriva svaki segment poljoprivredne proizvodnje. Ranije smo 2012. godine imali tri mere, imali smo hektare, genetiku i subvenciju po litri mleka. Tu je priča počinjala i završavala se. Danas, imate i voćarstvo i povrtarstvo i prmarnu biljnu, primarnu stočarsku proizvodnju, imate organsku biljnu i organsku stočarsku proizvodnju i naravno sve mere direktnih davanja“, rekla je ministarka.

Još jedna novina za poljoprivrednike je i uvođenje eAgrara i izmena zakona. Suvencije će biti strožije kontrolisane i neće dolaziti do zlopotrebe istih.

„Izmenjen je zakon i vrlo jasno smo u zakonu precizirali da ne može da bude korisnik subvencije onaj koji ima zemlju u vlasništvu, a ne obrađuje je. Mora da bude korisnik subvencije iz budžeta Republike Srbije isključivo i samo proljoprivrednik koji tu zemlju obrađuje. Ako ste vlasnik zemlje, a ne obrađujete je, ne možete da koristite subvenciju“, objasnila je Tanasković.

Ove godine je potpisan treći sporazum sa Kinom. U maju su potpisani usaglašeni sertifikati za izvoz meda i hrane za kućne ljubimce. Kinesko tržište će sada imati priliku da proba i srpsku jabuku. Potpisivanje tog dokumenta doprineće unapređenju bezbednosti hrane pri spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Kinom. Takođe, Srbija će obezbediti bolju poziciju za plasman novih poljoprivredno-prehrambenih na kinesko tržište.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

26.06.2024.

Poziv bankama za kreditiranje

21.06.2024.

Ukupno 4,5 miliona dinara za podsticajne mere u poljoprivredi

20.06.2024.

Raspisivanja konkursa za dodelu podsticajnih sredstava

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca