Naša priča je u boci!

Mog dedu nasleđuje moj otac Dragan Mladenović Proka, zbog koga i nastaje ideja o Prokovači.

Čovek jedinstven u svojoj odlučnosti i karakteru starog kova. Za sebe kaže da je ceo život proveo u kafani. Prvo kao fotograf, a kasnije i kao vlasnik. Mislim da možete da zaključite šta se pilo kod nas u restoranu.

Njegovu predanost proizvodnji kvalitetne rakije, lako možemo razumeti posle jedne njegove rečenice. Često upitan zašto proizvodi veće količine rakije redovno odgovara:

„Kad god podjem kod mojih prijatelja ja moram da ponesem flašu kvalitetne domaće rakije, drugačije ne mogu da odem.“

Jovan Mladenović iz Barajeva predstavlja proizvod – rakiju od šljive pod nazivom Prokovača. Ovom proizvodnjom se bavi već skoro šest godina. „Reč je o proizvodu gde smo spojili modernu proizvodnju i tradiciju. Šljive još nemamo u svojoj proizvodnji već plodove otkupljujemo u okolini Valjeva i Osečine. Nabavljamo sortu madžarka i čačanska rodna a deo rodne nam dolazi iz Topole“.

Rakija od šljive, Prokovača, svoju specifičnost dobija od sorti šljiva korišćenih  prilikom proizvodnje. A na dalji ukus i miris jak pečat stavlja hrast kitnjak u čijim buradima je rakija starila sa prepoznatljivim barik, ali i karamel i vanila notama.

Kada je u pitanju rakijska scena Mladenović kaže da se ona značajno razvila jer kada su počinjali da rade bilo je oko 600 destilerija dok ih je danas oko 1100: “ Mnogo više ljudi cene danas proizvod i znaju dosta o rakiji. Mi kada bismo poredili rakiju i viski svakako bi izbor bio bolji na strani rakije ako pogledate šaku rakije ili šaku zobi šta biste pre jeli? Tako mislim da je i sa rakijom i viskijem“.

Želja da svoj ponos podeli i daruje drugima uvek ga je terala ka novim i boljim recepturama uz čuvanje onog najboljeg iz starih.

Spravljao je rakiju od svih sorti šljiva, isprobavao je svaku posebno i u kupažama. A često je umeo da mi kaže:

„Sine od ove šljive će biti karakternija rakija, videćeš!“

Isprva mi je to bilo čudno, karakter je ipak ljudska osobina, ali sada razumem naš proizvod je odraz nas samih.

Naša rakija ne nosi samo njegovo ime, u flaši je deo njegove/naše duše. Svaka kap rakije u  flaši je rezultat  hiljada prolivenih kapi znoja u samom radu, ali i tokom osmišljavanja recepture i samog koncepta proizvoda.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca