Ministarka poljoprivrede: Novi javni pozivi za subvencije u poljoprivredi biće objavljeni od februara do maja sledeće godine

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je  da će novi javni pozivi za subvencije u poljoprivredi biti objavljeni u periodu od februara do maja sledeće godine. Tanaskovićeva je na konferenciji „Luk up” na Kopaoniku rekla da davanja za organsku proizvodnju iznose 63.000 dinara po hektaru, a za organsku stočarsku proizvodnju 40 odsto više.

„Svako ko se prijavi putem javnog poziva ima mogućnost da dobije subvenciju”, rekla je Tanaskovićeva i dodala da su javni pozivi za ovu godinu gotovi. Ona je istakla da je država odlučila da uzme nove kreditne linije kako bi počela izgradnju prečistača.

„Svaka proizvodnja moraće da se prilagodi tome. Na taj način štitimo reke i zemljište. Radimo transfer stanice za otpad od životinja. Država finansira transport i eutanaziju. To su koraci ka zelenoj tranziciji”, naglasila je ministarka. Rekla je da je strateški cilj Srbije da se poljoprivreda vrati na mesto koje je imala, s obzirom da njeno učešće od šest odsto u BDP-u nije zadovoljavajuće.

„U 2023. godini davanja u poljoprivredu su iz budžeta sedam odsto. Investiramo u poljoprivrednu proizvodnju od koje očekujemo u narednom periodu daleko veća davanja nego što su to 2023. godine. Ako pričamo o ključnim strateškim ciljevima, pre svega bih rekla da se oni odnose na ulaganje u stočni fond, na povećanje stočnog fonda, ulaganje u biljnu proizvodnju, ulaganje u organsku proizvodnju”, rekla je Tanaskovićeva, prenosi Tanjug.

Kako je navela, u toku su pregovori sa poljoprivrednim proizvođačima da li uvesti subvencije za sertifikovano seme, kako bi se uvećali prinosi.

Na sve načine mi ćemo sada dizati kriterijume u narednom periodu, jer mislim da ovaj budžet od 119 milijardi apsolutno zadovoljava potrebe poljoprivrednika. Nema dugovanja, nema potrebe više da pričamo da su oni negde ugroženi, da oni razmišljaju da li će sledeće godine dobiti nešto što su prethodno dobili. Te smo teme zatvorili. Sada idemo na održivu poljoprivrednu proizvodnju, transparentna ulaganja i njima unapred poznate subvencije”, kazala je ministarka. Ona ističe da se povratak ulaganja očekuje 2027. godine. „Target je da vratimo priču između 10 i 14 odsto, koliko je nekad udeo poljoprivrede bio u BDP-u. Strateški cilj države jeste da tu stignemo već do 2027. godine, zato jesu ovolika ulaganja sada u ovom trenutku i sigurno će biti veća svake godine. Sigurno će svake godine biti veća ulaganja nego što je učešće poljoprivrede u samom bruto domaćem proizvodu do te 2027. godine”, zaključuje ministarka.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

15.07.2024.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća

10.07.2024.

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture za 2024. godinu.

02.07.2024.

Ministar Martinović: Neophodna što bolja edukacija potencijalnih korisnika IPARD programa

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

01.07.2024.

Aleksandar Martinović: Dodatno finansiranje planirano je Zakonom o budžetu za 2024.

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca