Zašto treba osigurati useve i plodove

Poljoprivredna proizvodnja je uglavnom proizvodnja pod otvorenim nebom, tako da je izložena svim prirodnim uticajima. Mnogi poljoprivredni proizvođači imaju problema sa prirodnim nepogodama, a štete koje nastaju u poljoprivrednoj proizvodnji mogu biti dosta velike i mogu dovesti do totalnog uništenja uloženih resursa i materijalnih sredstava. Na osnovu uviđajnog stanja na terenu svim poljoprivrednim proizvođačima se savetuje da osiguraju svoje useve i plodove. Osiguranje ima veliki značaj u poljoprivrednoj proizvodnji.
Osnovni cilj osiguranja useva i plodova je zaštita celokupnog proizvodnog procesa u poljoprivredi. Osiguranje useva u poljoprivrednoj proizvodnji je relativno složen i skup, ali isplativ. Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede svake godine obezbeđuje regresiranje osiguranja, koje iznosi 40% od visine premije osiguranja za useve i plodove, višegodišnje zasade i rasadnike.
Svaka vrsta osiguranja ima jasno definisane uslove i zahteve, definisane osnovne i dopunske rizike, koje osiguranje pokriva u slučaju nepogode. U slučaju osiguranja useva i plodova predmet osiguranja mogu biti: usevi, što uključuje postrne useve, podusevi i međuuseve, zatim plodovi, livadske trave, lekovito i ukrasno bilje, kao i voćnjaci, vinogradi pre stupanja u rod i voćni i lozni sadni materijal.
Osiguranjem se može pokriti gubitak roda odnosno prinosa, kao i sve posledice koje nastaju usled oštećenja tj uništenja kulture od osiguranog rizika. Uglavnom je osiguran deo biljke koji predstavlja svrhu gajenja te kulture.
Rizici koje osiguranje u poljoprivredi pokriva, uglavnom su podeljeni u dve grupe, a to su osnovni i dopunski rizici. Osnovni rizici su i najčešći rizici, sa kojima se poljoprivredni proizvođači susreću i oni obuhvataju: grad, požar i udar groma.
Dopunski rizici su takođe jako učestali i uključuju: poplave, oluje, jesenje mrazeve, zimsko izmrzavanje i prolećni mraz. Karakteristika dopunskih rizika jeste ta da se oni uglavnom ugovaraju uz osnovne rizike, kao dopunsko pokriće. Veliki značaj osiguranje ima i u osiguranju kvaliteta roda, a ne samo u gubitku ukupnog prinosa. Osiguranje kvaliteta roda je uglavnom karakteristično za useve i plodove, koji se koriste za proizvodnju semena, kao i voća i stonog grožđa.
Pored definisanih rizika, koje pokriva osiguranje, postoje i definisani uslovi, koje osiguranik mora da ispoštuje, da bi ispunio pravo na naknadu štete od osiguranja. Ti uslovi podrazumevaju da osiguranik osigura sve površine pod usevima i plodovima iste vrste koje poseduje. Zatim mora da plaća premiju osiguranja i mora da prijavi štetu osiguravaču odmah po saznanju da je šteta nastala.
Usevi i plodovi se osiguravaju na vrednost koju odredi osiguranik i na osnovu stvarne vrednosti očekivanog prinosa gajene kulture, koja je osigurana. Procena stvarne vrednosti očekivanog prinosa se vrši na osnovu prinosa po hektaru i tržišne cene koja se formira u vreme žetve ili berbe.
Plaćanje premije osiguranja se vrši u skladu sa zaključenim ugovorom, plaća se u celosti ili u ratama, koje su usklađene sa tokom proizvodnje i dinamikom ostvarivanja prihoda u poljoprivredi.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

26.06.2024.

Poziv bankama za kreditiranje

21.06.2024.

Ukupno 4,5 miliona dinara za podsticajne mere u poljoprivredi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca