Zašto treba osigurati useve i plodove

Poljoprivredna proizvodnja je uglavnom proizvodnja pod otvorenim nebom, tako da je izložena svim prirodnim uticajima. Mnogi poljoprivredni proizvođači imaju problema sa prirodnim nepogodama, a štete koje nastaju u poljoprivrednoj proizvodnji mogu biti dosta velike i mogu dovesti do totalnog uništenja uloženih resursa i materijalnih sredstava. Na osnovu uviđajnog stanja na terenu svim poljoprivrednim proizvođačima se savetuje da osiguraju svoje useve i plodove. Osiguranje ima veliki značaj u poljoprivrednoj proizvodnji.
Osnovni cilj osiguranja useva i plodova je zaštita celokupnog proizvodnog procesa u poljoprivredi. Osiguranje useva u poljoprivrednoj proizvodnji je relativno složen i skup, ali isplativ. Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede svake godine obezbeđuje regresiranje osiguranja, koje iznosi 40% od visine premije osiguranja za useve i plodove, višegodišnje zasade i rasadnike.
Svaka vrsta osiguranja ima jasno definisane uslove i zahteve, definisane osnovne i dopunske rizike, koje osiguranje pokriva u slučaju nepogode. U slučaju osiguranja useva i plodova predmet osiguranja mogu biti: usevi, što uključuje postrne useve, podusevi i međuuseve, zatim plodovi, livadske trave, lekovito i ukrasno bilje, kao i voćnjaci, vinogradi pre stupanja u rod i voćni i lozni sadni materijal.
Osiguranjem se može pokriti gubitak roda odnosno prinosa, kao i sve posledice koje nastaju usled oštećenja tj uništenja kulture od osiguranog rizika. Uglavnom je osiguran deo biljke koji predstavlja svrhu gajenja te kulture.
Rizici koje osiguranje u poljoprivredi pokriva, uglavnom su podeljeni u dve grupe, a to su osnovni i dopunski rizici. Osnovni rizici su i najčešći rizici, sa kojima se poljoprivredni proizvođači susreću i oni obuhvataju: grad, požar i udar groma.
Dopunski rizici su takođe jako učestali i uključuju: poplave, oluje, jesenje mrazeve, zimsko izmrzavanje i prolećni mraz. Karakteristika dopunskih rizika jeste ta da se oni uglavnom ugovaraju uz osnovne rizike, kao dopunsko pokriće. Veliki značaj osiguranje ima i u osiguranju kvaliteta roda, a ne samo u gubitku ukupnog prinosa. Osiguranje kvaliteta roda je uglavnom karakteristično za useve i plodove, koji se koriste za proizvodnju semena, kao i voća i stonog grožđa.
Pored definisanih rizika, koje pokriva osiguranje, postoje i definisani uslovi, koje osiguranik mora da ispoštuje, da bi ispunio pravo na naknadu štete od osiguranja. Ti uslovi podrazumevaju da osiguranik osigura sve površine pod usevima i plodovima iste vrste koje poseduje. Zatim mora da plaća premiju osiguranja i mora da prijavi štetu osiguravaču odmah po saznanju da je šteta nastala.
Usevi i plodovi se osiguravaju na vrednost koju odredi osiguranik i na osnovu stvarne vrednosti očekivanog prinosa gajene kulture, koja je osigurana. Procena stvarne vrednosti očekivanog prinosa se vrši na osnovu prinosa po hektaru i tržišne cene koja se formira u vreme žetve ili berbe.
Plaćanje premije osiguranja se vrši u skladu sa zaključenim ugovorom, plaća se u celosti ili u ratama, koje su usklađene sa tokom proizvodnje i dinamikom ostvarivanja prihoda u poljoprivredi.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.04.2024.

Rešenja o vlasništvu za obradivo zemljište

09.04.2024.

Izložba poljoprivredne mehanizacije tradicionalno privlači najveći broj posetilaca Međunarodnog poljoprivrednog sajma

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

06.03.2024.

Ministarka poljoprivrede: Usmerili smo se ka stočarstvu

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca