Održana Konferencija „Poljoprivrednik nove generacije“

Konferencija „Poljoprivrednik nove generacije“ održana je danas u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, na kojoj je dodeljeno 10 priznanja mladim poljoprivrednicima iz Srbije koji se bave agrarnom proizvodnjom na najsavremeniji način uz primenu moderne tehnologije. Konferencija je održana u organizaciji Udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Novog Sada, saopštila je Pokrajinska vlada, prenosi RTV. 

Na konferenciji se obratio pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, koji je rekao da ulaganje u savremene tehnologije, digitalizaciju i veštačku inteligenciju znatno unapređuje agrar i ruralnu privredu.

Ključna reč ove manifestacije jeste- budućnost. Učesnici današnje konferencije su budućnost privrede, s obzirom na to da je poljoprivreda jedna od najvažnijih privrednih grana na teritoriji AP Vojvodine, ali i cele Srbije“, rekao je Ivanišević.

On je istakao da poljoprivreda, kao stub domaće privrede, učestvuje sa čak 10 odsto u bruto domaćem proizvodu.

Kako je dodao, jedan od ciljeva je uputiti mlade ljude u preduzetništvo i naglasio da će resorni sekretarijat u tom smislu nastaviti da pruža podršku.

„Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u novom budžetu raspolaže sa 900 miliona dinara za podršku privrednicima. U protekle tri godine usmereno je preko 100 miliona evra za više od 1. 500 preduzeća sa preko 10. 000 zaposlenih na teritoriji AP Vojvodine“, rekao je on.

Dobitnici priznanja za ovu godinu su: Juraj Častvan iz Selenče, Sava Kompalić iz Deronja, Milan Radosavljević iz Ribara kod Jagodine, Sava Milošev iz Crepaje, Marko Milić iz Opova, Vladimir Ličanin iz Belegiša, Đorđe Pavkov iz Begeča, Gordana Miščević iz Vašice, Vladimir Jovičić iz Rivice i Mihajlo Petrović iz Dragosinca kod Kraljeva. Specijalno priznanje pod nazivom „Mlada nada srpskog agrara“ pripala je Anđeliji Ilić iz Rutevca kod Aleksinca

Milan Radosavljević iz Jagodine inženjer je fitomedicine na Poljoprivrednom fakultetu, a ujedno je i uspešan poljoprivrednik koji svoju ratarsku proizvodnju obavlja na površini od stotinu hektara i jedan od deset laureata treće po redu manifestacije „Poljoprivrednik nove generacije” koja se po treći put održava u Master centru Novosadskog sajma.

„Veliko je zadovolstvo primiti ovakvu nagradu jer je dokaz da neko ceni vaš rad i svaka pomoć je dobrodošla, pre svega u podršci države u vidu subvencija”, kaže mladi poljoprivredni proizvođač iz Jagodine i dodaje da je edukacija i praćenje svetskih trendova ključna za opstanak poljoprivrednika kao i povratak na selo.

 

Učesnici konferencije su se bavili prevazilaženjem problema za koje su odgovorni klimatski, tržišni i cenovni faktori, dodaje se u saopštenju.

Događaju su prisustvovali predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija, akademske zajednice, agrarni stručnjaci, predstavnici kompanija i poljoprivrednici.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.05.2024.

Međunarodni poljoprivredni sajam: Veći, posećeniji, lepši, bolji

21.05.2024.

Delta Agrar: Novi model Landini 7

17.05.2024.

Sutra počinje najvažniji agro-biznis događaj

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

23.02.2024.

Novosadski festival vina „Wine Fest“

23.11.2023.

Naše nasleđe – jedinstveno krovno udruženje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca