Suva trulež na uljanoj repici

Na teritoriji RC Šabac usevi uljane repice se, zavisno od vremena setve, nalaze u fazi od 6 do 9 i više listova razvijeno (16-19 BBCH) saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Vizuelnim pregledom useva uljane repice iz najranijih rokova setve  utvrđeno je prisustvo simptoma  suve truleži uljane repice (Phoma lingam) na 8 % do 12 % biljaka.  Simptomi su registrovani na starijim pojedinačnim listovima.

Karakteristični simptomi sive truleži  na listovima uljane repice su pege unutar kojih se nalaze crna tačkice koje predstavljaju plodonosna tela gljive, piknide sa piknosporama. Simptomi ovog patogena se mogu razviti i registrovati tokom cele godine u svim razvojnim fazama uljane repice. Ovaj patogen se širi raznošenjem piknida vetrom i padavinama.

U daljim fazama patogen zahvata i stablo u kome izaziva rak. Pri intezivnoj pojavi, suva trulež može izazvati smanjenje prinosa i poleganje uljane repice.

Prag štetnosti za primenu fungicida prema EPPO standardu PP 2/8(1) iznosi 35-40% zaraženih biljaka. Obzirom da se trenutno simptomi  ovog patogena registruju u značajno nižim procentima, za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite.

RC Šabac nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja useva uljene repice.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.01.2024.

Pregled štetočina u zasadima tokom zimskog perioda

09.10.2023.

Ovu su hemijske mere suzbijanja štetočina uljane repice

03.10.2023.

Štetočine na uljanoj repici

14.08.2023.

Uljana repica: Uslovi gajenja i tehnologija proizvodnje

12.06.2023.

Štetočine na pčelinjaku

16.05.2023.

Štetočine na pčelinjaku

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca