Uzgoj voća po pravilima organske proizvodnje

Ključ uspeha u ovoj proizvodnji je plodnost zemljišta, uz vođenje računa o biodiverzitetu biljaka i životinja, kao i očuvanju životne sredine. Organska proizvodnja znači da želite da radite zajedno sa prirodom, a ne želja da je pobedite. Ovakva proizvodnjapredstavlja sve proizvodne sisteme koji unapređuju životnu sredinu, socijalne i ekonomske aspekte proizvodnje hrane, a dramatično redukuje upotrebu hemo – sintetičkih pesticida i đubriva, kao i drugih farmaceutskih preparata. Umesto toga prirodni zakoni povećavaju prinose i otpornost na bolest, a sve u cilju da krajnji proizvod bude zdrava hrana. Ovaj vid biljne proizvodnje zasniva se na rotaciji kultura, biljnim ostacima, đubrivima životinjskog porekla, leguminozama, zelenišnim đubrenjem, otpadnim materijalima iz animalne proizvodnje, mehaničkoj obradi, biološkim pesticidima. Sve ove komponente pomažu da se održi produktivnost zemljišta, snabdevanje biljke hranljivim materijama, kontrolu insekata i sl. Na ovaj način podstiču se tradicionalni načini gajenja različitih kultura.

Ukoliko želimo da se bavimo organskom proizvodnjom voća, pre podizanja voćnjaka treba detaljno proveriti prisustvo korova, istoriju zemljišta, uraditi analizu zemljišta na teške metale i NPK, drenažu zemljišta i izbor mesta. Pre sadnje važno je popraviti plodnost zemljišta i suzbiti korove (posebno višegodišnje). Pogledati i moguće nedostatke nekih drugih elemenata. U mladim voćnjacima i vinogradima dobro je gajiti i druge kulture (cveće, lekovito bilje itd). Bitno je podići vetrozaštitni pojas pre sadnje, jer on štiti mlade sadnice, povećava biodiverzitet, omogućava stanište za insekte, smanjuje nivo prašine itd.

Održavanje zasada izvodi se boljom zimskom rezidbom, uz primenu redovne zelene rezidbe, proređivanje plodova, uz veći razmak sadnje u jesen spaljivanje opalog lišća, dezimfekcija preseka. Održavanje zemljišta u organskoj voćarskoj proizvodnji može se vršiti plodoredom ili rotacijom useva.

Najčešća primenljiva đubriva u organskoj proizvodnji su stajnjak, kompost i glistenjak. Upotreba sintetičkih mineralnih đubriva je zabranjena, dok se mineralna đubriva mogu koristiti samo ako su u svojj prirodnoj formi bez prerade.

U organskoj voćarskoj proizvodnji suzbijanje korova se vrši obradom(mašinski gde je moguće, a gde nije onda ručno), zastiranjem, gajenjem živine, napasanjem stoke, organski prihvatljivim herbicidima na bazi masnih kiselina i kalijumovih soli. Sirće, limunska kiselina, i ulja deteline i majčine dušice se takođe koriste u suzbijanju korova.

U suzbijanju bolesti i štetočina u organskom voćnjaku najvažnija je preventiva koja se ogleda u obaveznom otklanjanju žive ograde oko voćnjaka zbog aeracije zasada, obaveznoj dezimfekciji velikih preseka prilikom rezidbe, podizanje voćnjaka na dirktno izloženim mestima suncu, cirkulaciji vazduha i dobroj dreniranosti zeljišta. U zaštiti biljaka mogu se koristiti dozvoljena sredsta, regulisana pravilnikom o organskoj biljnoj proizvodnji i tu spadaju ekstrakti različitih tropskih biljaka od kojih se prave fungicidi i insekticidi. Npr. U organskoj proizvodnji za zaštitu bilja sve se više koristi mineral ,,Kaolin“.  U borbi protiv insekata koriste se mikroorganizmi, korisni insekti(bubamare, stenice, bogomoljke), gajenje živine u zasadima, zamke, feromoni i feromonske klopke, mehaničke barijere itd. Korisni insekti se mogu privlačiti nekim biljem kao što su majčina dušica, hajdučka trava, nana, ali postoje i neke biljke koje odbijaju štetočine kao što su neven, bosiljak, beli luk, ruzmarin itd. Borba protiv glodara vrši se obaveznim uklanjanjem grana iz voćnjaka jer su one idealno mesto za prezimljavanje glodara, zamkama itd. Puževi golaći se eliminišu posipanjem međurednih prostora ljuskama od jajeta, pepelom, piljevinom. Protiv krtica najefikasnije je gajenje mlečike.

U organskoj voćarskoj proizvodnji bitni su i tretmani posle berbe, i tu se plodovi mogu tretirati antagonističkim kvascima, zatim propisanim preparatima, dok je suzbijanje truleži plodova moguće potapanjem u vodu na 53 stepena u trajanju od 180 sekundi. Voćne vrste koje se relativno lako gaje u uslovima organskog voćarstva su šljiva, kupina i malina.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

01.07.2024.

Za organsku proizvodnju 14 miliona dinara

20.05.2024.

Još dve nedelje ostalo je do zatvaranja trinaestog po redu Organic konkursa,

15.05.2024.

Dijalog o transformaciji prehrambenih sistema

24.04.2024.

Besplatna sertifikacija

20.03.2024.

Eko fungi farma organskih šampinjona

19.03.2024.

Satura čajevi stigli i do Australije

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca