Virus smeđe naboranosti paradajza

Virus smeđe naboranosti ploda paradajza  je novootkriveni virus paradajza. Prvi put detektovan je 2014. godine u Izraelu, a nedavno je uočena njegova iznenadna pojava u Kini, Meksiku, SAD-u i nekoliko zemalja EPPO regiona. ToBRFV se ubraja u grupu visokoinfektivnih i veoma postojanih virusa. Propagativni materijal, uključujući seme i rasad, kao i sveži plodovi paradajza i paprike predstavljaju glavni put unosa virusa u nove regione. Takođe, ToBRFV se lako širi mehanički, kontaktom biljaka, kontaminiranim oruđem, obućom, odećom, rukama i drugom opremom prilikom izvođenja različitih mera nege useva.

Kontrola oboljenja je veoma teška i najvažniju meru predstavlja sprečavanje unošenja virusa upotrebom zdravog propagativnog materijala. Jednom kada je virus unet u neko područje, mere suzbijanja su veoma ograničene i uglavnom se oslanjaju na uništavanje zaraženih biljaka i primenu strogih fitosanitarnih mera, jer otporne sorte trenutno nisu dostupne. Zbog potencijala da izazove velike štetne u proizvodnji paradajza, ToBRFV poseduje značajan fitosanitarni rizik za proizvodnju paradajza u zemljama EPPO regiona, pa je 2020. godine uvršten u EPPO A2 karantinsku listu.Povezan sa virusom mozaika duvana – Tobacco Mosaic Virus (TMV) i virusom mozaika paradajza – Tomato Mosaic Virus (ToMV).Glavne biljke domaćini su paradajz i paprika.

Simptomi izazvani ToBRFV-om u paradajzu su poput onih koje izazivaju drugi tobamovirusi kod osetljivih biljaka: oblik mozaika na lišću, sužavanje lišća, nekroza na dršci, čašicama ili peteljkama i/ili žute mrlje na plodovima. Veliki rizik je u činjenici da se simptomi mogu videti kao PepMV ili TSVV. Veoma je važno da se uzme uzorak sumnjivih biljaka i ispita u akreditovanoj laboratoriji.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.07.2024.

Zaštita krompira u ovom periodu

03.07.2024.

Koliko je paradajzu potrebno vode

03.07.2024.

Ovo su nove sorte krastavca i paprike

21.06.2024.

Produžen rok za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje

19.06.2024.

Kada je poslednji rok za setvu krastavca kornišona

18.06.2024.

Priprema zemljišta za proizvodnju povrća

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca