Zašto treba jesti ovo povrće

Helianthus tuberosus – Čičoka ili Jerusalemska artičoka je biljka iz familije suncokreta, poreklom iz severne Amerike, donesena u Evropu. U prvo vreme imala je isljučivo ukrasnu namenu jer cveta atraktivnim žuto-narandžastim cvetovima. Iako je odmah uočeno da pod zemljom formira ukusne krtole, zbog njihovog izuzetno nepravilnog oblika i otežanog čišćenja, ova biljka je dugi niz godina uglavnom uzgajana za stočnu ishranu, a samo sporadično za ishranu ljudi. U novije vreme naučnim istraživanjima uočeno je izuzetno pozitivno dejstvo ove biljke na zdravlje ljudi, pre svega zbog visokog sadržaja inulina – nesvarljivih vlakana koje u digestivnom traktu čoveka pozitivno utiče na razmnožavanje bakterija soja Bifidus, a sprečava razvoj patogenih bakterija i na taj način podiže imunitet organizma. Takođe je uočen visok sadržaj kalijuma, gvožđa, magnezijuma i vitamina C, koji pozitivno utiču na sniženje povišenog šećera u krvi, kao i na sniženje holesterola i triglicerida. Sve ovo je dovelo do povećanog interesovanja za uzgoj ove biljke u medicinske svrhe, znači na većim površinama i to u svrhu proizvodnje inulina koji se sve više veštački dodaje u razne dijetetske i prehrambene proizvode.

Naša preporuka je da čičoku treba gajiti u svakom vrtu ili bašti, kako zbog lepote ove interesantne biljke, tako i zbog njene izuzetne lekovitosti. Obzirom da ova biljka formira stablo visoko i do tri metra sklono poleganju, za sadnju treba odrediti mesto zaklonjeno od vetra, po mogućstvu uz neku ogradu ili obezbediti drugi oblik čvrste potpore. Čičoka voli rastresito i ocedito zemljište, tako da po jednoj biljci može  dati i do tri kilograma krtola. Najbolje je sadnju izvršiti u jednom redu na rastojanju od 40 do 50 cm, kako bi svaka biljka dala što više krupnih krtola, jer je u suprotnom sklona formiranju ogromnog broja sitnih krtolica nepogodnih kako za čišćenje, tako i za konzumiranje. Sadnju treba izvršiti što ranije u proleće probranim krtolama, obzirom da one podnose mraz i do minus 30 stepeni celzijusa. Osim toga, krupnoća krtola direktno zavisi od dužine vegetacije. Obzirom da se ova biljka gaji leka radi, negu i prihranjivanje sprovoditi u skladu sa principima organske proizvodnje, a zalivanje vršiti umereno. Okopavanje vršiti plitko, naročito u drugoj polovini vegetacije da se ne ošteti grozd krtola koji se po pravilu formira vrlo plitko. Po završetku cvetanja krajem jeseni stabljike poseći na oko metar visine, da bi nam ostatak poslužio kao orjentir prilikom vađenja. Vađenje vršiti sukcesivno i po potrebi, zato što izvađene krtole vrlo brzo gube svežinu i postaju meke i neukusne, a odlično podnose niske temperature i opstaju sve do proleća.

Čičoka se može spremiti na različite načine – kuvana, pečena ili pržena, ali najzdravije je pripremiti salatu od rendanih krtola ili očišćene krtole iseći na listiće i koristiti kao snejk. Sveža krtola je veoma osvežavajućeg ukusa koji podseća na ukus oraha i koren kupusa. Preporučuje se dnevni unos do 100 grama ovog nisko kaloričnog povrća.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.01.2021.

Naklijavanje krompira

12.05.2020.

Ovako zalivajte krompir i nećete pogrešiti

06.09.2019.

Kada se vadi krompir

21.03.2019.

Šta je potrebno za sadnju krompira

20.03.2018.

Saveti kako gajiti čičoku i kako je čuvati

02.10.2017.

Šta je bitno znati za ranu proizvodnju krompira?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca