Kontrole hrane životinjskog porekla pred prestojeće praznike

Pred božićne i novogodišnje praznike veterinarski inspektori vrše pojačan nadzor i kontrolu hrane životinjskog porekla u objektima za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla pri čemu se kontrole sprovode počevš i od  ulaza sirovine koja služi kao polazna osnova za izradu kontrolisane hrane, procesa proizvodnje, higijene, uslova skladištenja do distribucije gotovog proizvoda.

Službene kontrole objekata pod nadzorom, planiraju se i sprovode u cilju utvrđivanja poštovanja opštih  i posebnih uslova higijene hrane u skladu sa važećim zakonskim odredbama koje se odnose na  provere mikrobioloških kriterijuma na osnovu analiza u primeni principa samokontrole i HACCP-a, poštovanja načela dobre higijenske i dobre distributivne prakse svih  subjekata u poslovanju sa hranom.

U svim objektima u  maloprodaji ( samousluge, prodavnice  delikatesa, ugostiteljski objekti ,ribarnice, pijace )  veterinarskom inspektoru se daju na uvid dokumenta kojima se  dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla namenjene prodaji.  Ukoliko se ne može dokazati sledljivost i poreklo, veterinarski inspektor nalaže neškodljivo uništavanje  iste kao nebezbedne za konzumiranje odnosno ishranu ljudi.

Kako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi i ovom prilikom apelujemo na potrošače, da i pored stalnih kontrola i nadzora koje sprovodi veterinarska inspekcija, obrate pažnju na sledeće:

Kupovati hranu isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane – samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice), ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama;

Na pijacama,  kupovati od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje; hranu životinjskog porekla koja je   izložena prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine);

Obratiti pažnju na higijenu lica koja manipulišu hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom;

Obratiti pažnju na postojanje deklaracije proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane;

Poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije; naročito obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije;

Obratiti pažnju na izgled, boju, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatni mirisi);

Ne kupovati unapred samleveno meso, već zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano;

Sačuvati fiskalne račune;

U slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj  inspekciji.

 

Uprava za veterinu skreće pažnju na obavezu da se svinjsko meso životinje zaklane na gazdinstvu proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca