Kuća zdravlja kod Dragana Jocića iz Vlaške

Dragan Jocić, iz sela Vlaška, opština  Mladenovac, po struci je električar.  Deo života proveo je u inostranstvu. Pre nekoliko godina vratio se  u rodnu Vlašku gde je nasledio veliko imanje. U istoj kući žive sin, snaja i Dragan sa suprugom. Jocići su primer da sloga kuću gradi.

Selo Vlaška u 2023. godini, nosi titulu najboljeg sela  i to zahvaljujući  meštanima, koji su se udružili.

Dragan se bavi pčelarstvom i od toga je sve počelo. Godinama su radili i druge poslove  su pratili razvoj pčelarstva. Na gazdinstvu, nalazi  20 košnica. Cela zamisao našeg domaćina bila je da se ljudima ponude zdravi proizvodi i da se u saradnji sa prirodom omoguće alternativni pristupi u lečenju. Putujući i radeći po Evropi, Dragan je došao na ideju da napravi sobu za apiterapiju, koja bi pomogla u lečenju ljudi sa zdravstvenim tegobama poput astme i bronhitisa.

Pčele svojim kretanjem i radom u košnici proizvode aerosol. On sadrži eterična ulja propolisa (koji je lek budućnosti), meda i voska, matičnog, pčelinjeg i trutovog mleča, perge (pčelinji hleb) i druge aromatične materije. To se sve oslobađa iz košnice, dezinfikuju vazduh oko pčelinjaka u prečniku do 200 metara.

Isparljive frakcije eterskuh ulja , propolisa, meda, voska, matične mleči, perge, aromatičnih materija i fitoncidi cvetova nektara kao i pčelinjeg otrova koji se oslobađaju iz košnica naseljenim pčelama dezinfikuju vazduh oko pčelinjaka (deset i više društava) u prečniku od 200 m. Aerostimulati iz košnica poboljšavaju opšte stanje čovekovog organizma utičući na imuni sistem. Stimulativno deluje na respiratorni, želudačno crevni i kardiovaskularni sistem.

“Prvo treba da voliš pčelarstvo, a drugo da voliš ljude. Posle završenog kursa, edukovao sam se, čitao, učio. Napravio sam komoru koja pomaže ljudima, jer taj mali inhalator je čudo, izvlači sve ono što je dobro iz košnice.  Blagodeti apiterapije su uočljivi već posle deset  dana, ističe Dragan. Ima tri  košnice u funkciji  apiterapije.  Poziva sve da dođu da probaju. Planira da uvede i apitoksinu terapiju, tj, lečenje ubodom pčela. Dragan savetuje da na rane treba namazati medom, masirati se medom, a ima  još mnogo toga što med pruža.

Apiterapija predstavlja upotrebu pčelinjih proizvoda u svrhu preventivne zaštite zdravlja, ali i u terapiji određenih oboljenja. Spoj je konvencionalne medicine i naučno dokazanih efekata pčelinjih proizvoda na organizam čoveka. Apiterapeuti navode da su najbolji rezultati zabeleženi u lečenju psorijaze, ekcema, za regeneraciju jetre, protiv malokrvnosti, polenske kijavice, za regulisanje metabolizma holesterola, za zaštitu zuba i desni, a svima je dobro poznato da svakodnevno konzumiranje kašičice meda na „tašte“ (na prazan stomak), utiče na odbrambenu sposobnost organizma.

Dragan je osmislio brojne proizvode od meda, koristeći sve najbolje što priroda može da ponudi, a od čega čovek može da ozdravi. Svi proizvodi su zdravi i ukusni i, kako naš sagovornik kaže, predstavljaju jednu “kuću zdravlja”, čije proizvode ovo gazdinstvo nudi kupcima koji znaju koliko su domaći proizvodi na ceni.

„Ja uzgajam i japanske prepelice, pa se bavim i proizvodnjom dimljenih jaja od tih prepelica koje sam uzgajam. Onda malo proizvodimo za ljude koji imaju visok pritisak beli luk u medu i to je veoma zdravo“, kaže Dragan Jocić, udruženje „Vredni Šumadinci“.

 

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Zaključen Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

26.06.2024.

Poziv bankama za kreditiranje

21.06.2024.

Ukupno 4,5 miliona dinara za podsticajne mere u poljoprivredi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca