Koliko će Srbija zaraditi na hrani za kućne ljubimce

Hrana za pse, mačke i druge ljubimce ima ključnu ulogu u održavanju njihovog zdravlja i dobrobiti. Pravilna ishrana pruža potrebne hranljive sastojke koji podržavaju rast, održavaju mišićnu masu, jačaju imunološki sistem i održavaju zdravu kožu i dlaku.

Već nekoliko godina je poznato da Srbija proizvodi značajne količine hrane za kućne ljubimce. Značajno raste kako uvoz tako i izvoz ove hrane. Dobro je to što sve više izvozimo kako u količinama tako i u vrednosti hrane za kućne ljubimce. Ono što je zanimljivo da smo u 2023. godini za prvih 10 meseci izvezli hranu za mezimce u vrednosti preko 167 miliona evra odnosno 52400 tona što ozbiljno prilazi cifri izvoza recimo malina iz Srbije. Na strani uvoza je 53,4 milina evra odnosno 41600 tona. Ako gledamo gde izvozimo ovu robu Ruska Federacija je broj jedan destinacija sa petinom količine koju izvozimo, a odmah za njom je Italija, zatim Grčka, Poljska i Turska. Uvoz hrane za ljubimce najviše nam ide iz Mađarske, Poljske i Italije. Iz ostalih zemalja značajno su manje količine. Ako se ovakav trend nastavi možemo očekivati izvoz od 200 miliona evra samo na hrani za kućne njubimce!

Prema podacima iz 2023. godine izvoz je bio vredan 144.7 miliona evra (53449 tona) odnosno 2021. godine 123,9 miliona evra (51544 tone).

Kada je reč o uvozu 2022. godine uvoz je vredeo  59,5 miliona evra odnosno (52240) dok je 2021. godine uveženo hrane za ljubimce za 52,5 miliona evra (55040 tona) .

Pri odabiru hrane za svog psa ili macu  važno je uzeti u obzir njihovu veličinu, starost, aktivnost, zdravstveno stanje i posebne potrebe. Takođe, redovna veterinarska briga i prilagođavanje ishrane prema promenama i potrebama psa su ključni za održavanje optimalnog zdravlja.

Koje materije sadrži hrana za mačke, a koja za pse ima li razlike?

Iako su osnovne nutritivne potrebe mačaka i pasa slične, postoje neke razlike koje proizlaze iz njihovih različitih bioloških potreba i evolucijskih karakteristika. Evo nekoliko ključnih razlika u nutritivnim potrebama mačaka i pasa:

Proteini:

Mačke su obligatni mesojedi, što znači da zahtevaju visok unos proteina, posebno životinjskog porekla. Proteini su ključni za održavanje mišićne mase i druge vitalne funkcije.

Psi su omnivori i mogu dobiti proteine iz mesa i biljaka. Njihove potrebe za proteinima su takođe značajne, ali ne nužno u istoj meri kao kod mačaka.

Mačke imaju specifične zahteve za određenim aminokiselinama, poput taurina i arginina, koje su esencijalne za njihovo zdravlje.

Kada su u pitanju psi, njihove potrebe za određenim aminokiselinama mogu biti manje stroge u poređenju s mačkama.

Ugljeni hidrati:

Mačke: Imaju manje potrebe za ugljenim hidratima i neke mačke ne podnose dobro velike količine žitarica.

Psi: Mogu koristiti ugljene hidrate kao izvor energije, iako im i dalje treba pravilan balans u ishrani.

Vitamini i minerali:

Mačke i psi: Imaju slične potrebe za mnogim vitaminima i mineralima, ali se nivoi i izvori mogu prilagoditi njihovim specifičnim potrebama.

Vlakna:

Mačke: Imaju manje potrebe za vlaknima u ishrani u poređenju sa psima.

Psi: Mogu imati koristi od umerenih količina vlakana za zdravlje probavnog sistema.

Prilikom odabira hrane za mačke i pse, važno je obratiti pažnju na sastojke, a preporučuje se odabir hrane koja je formulisana kako bi zadovoljila specifične nutritivne potrebe svake vrste. Takođe, individualne potrebe mogu se razlikovati, pa je uvek preporučljivo konsultovati se sa veterinarom kako biste odabrali najbolju ishranu za vašeg ljubimca.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.04.2024.

Stigle prve jagode a koja je cena

08.04.2024.

Mala riznica zdravlja

14.02.2024.

Sutra čuvena kačarevačka „Slaninijada“

18.01.2024.

BIZNIS SA PEČURKAMA VREDAN MILIJARDU DOLARA

28.12.2023.

Kontrole hrane životinjskog porekla pred prestojeće praznike

30.11.2023.

Otvoren 17. Sajam etno hrane i pića

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca