Da li znate koliko je potrebno grožđa za jednu flašu vina?

Količina grožđa koja je potrebna za jednu flašu vina u velikoj meri zavisi i od same vrste vina koja se pravi. Desertna vina, recimo, zahtevaju i veću količinu grožđa. Kako je objasnio  Zoltan Kovač, direktor najčuvenije mađarske vinarije Rojal Tokaji, koja proizvodi najskuplja vina na svetu,smatra da je za dobijanje suvog vina potrebno 2,71 puta više zdravog grožđa u odnosu na uobičajenu količinu. S druge strane jedan od njihovih najpoznatiji brendova vino Esencija zahteva čak 262,4 puta zrna grožđa u odnosu na standard. Kovač ističe da specifičan stil desertnog vina utiče na količinu upotrebljenog grožđa.

– Zbog toga je nama kao vinariji potrebno mnogo više grožđa za proizvodnju vina u odnosu na standardnu vinariju. Recimo, za našu Esenciju, koja je najčistiji izraz vina Tokaj Aszu (0,375 ml/flaši) potrebno je 49.680 botritizovanih bobica (smežuranih bobica koje mnogo gube na težini tokom sazrevanja) što je oko 32,8 kg. Ako bismo to pretvorili u sveže grožđe onda bi to bilo 164 kg grožđa za samo jednu flašu vina – rekao je Kovač.

Esencija se od svih drugih vina razlikuje po tome što se pravi isključivo od soka botritizovanih bobica aszu grožđa, bez dodatka bilo kog drugog vina koje bi ga razredilo. Ekstremno visok sadržaj šećera omogućava dugu fermentaciju koja traje i do osam godina, a sadržaj alkohola je samo dva do četiri procenta. Vino ima toliko intenzivan ukus da se ne služi u čašama, već u malenim kristalnim kašičicama.

Magazin Forbs ovo vinino zlatne boje i gustine meda je proglasio za najskuplje na svetu, a košta 40.000 evra po flaši (375 ml) i može da traje 1.000 godina.

Inače, grožđe za desertna vina bere sa mnogo nižim sadržajem vode zbog čega ima četiri puta manje težine od standardnih sorti grožđa. Zbog toga je za ovu vrstu vina najčešće potrebno između 3,5 do 4,5 kg grožđa za proizvodnju jedne standardne boce.

Kako su jednoglasno naglasili stručnjaci za vini količina grožđa za jednu bocu zavisi od lokacije uzgoja, sorte, ali i kvaliteta grožđa kako bi se napravio ženjeni proizvod, piše sajt Food and Wine.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.06.2024.

Primena tečnih đubriva u vinogradarstvu

30.05.2024.

Čime zaštititi vinovu lozu

22.05.2024.

Prvi regionalni vinski festival „Pančevo Wine Weekend“

20.05.2024.

Srpska vina na sajmu u Londonu

13.05.2024.

Još jedan Festival vina u nizu

13.05.2024.

Sorta koja daje visokokvalitetna i vrhunska crvena vina

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca