Ukras i hrana

Kaki jabuka ili japanska jabuka, je narandžasto voće koje liči na paradajz, potiče sa prostora Japana. Japanska je nacionalna voćka čije ime u prevodu znači „hrana bogova“ i u svojoj postojbini mogu se naći stabla ove biljke stara i pet vekova. U Evropi se prvi plodovi pojavljuju sredinom 19. veka. U Srbiji je poslednjih godina sve popularnija kod hobista, mada se beleže i prve ozbiljne plantaže ovog voća. Goran Antić, rasadničar iz Ljubave nam otkriva tajne ovog voća koje je sasvim slučajno počeo sa bratom da uzgaja u svom porodičnom rasadniku.

Sa dalekog istoka stigla je pre par godina i na srpske parcele. Pomalo bojažljivo, ali se polako širi i na plantažnoj proizvodnji. Japanska jabuka ili kaki, specifično drvo jakih listova i nesvakidašnjih plodova koje više podsećaju u punoj zrelosti na žuti paradajz. Porodični rasadnik Antić je prvo iz sopstvene znatiželje, a zatim i na zahtev kupaca u svom matičnjaku zasnovao i sadnice ovog voća.

Prvi put se nama dopala kao voće i zasadili smo nekoliko stabala čisto da probamo, da li može da raste, rađa kako da je proizvodimo. Onda su počeli i kupci da je traže unazad desetak godina. U vreme korone je posebno bila tražena, ne samo ona već sve vrste voća koje nisu zahtevne, koje su stare sorte ili ove egzotične da kažem. Ispostavilo se da je dobro održiva, adaptibilna i da može lepo da rađa jer su zime sve više blage. Nama je u dvorištu nekoliko stabala i pravi su reklamni primerci kako treba da izgledaju i da se gaje. Nije teška za održavanje“ počinje Zoran Antić, rasadničar iz Ljubave.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

 

U pogledu održavanja i zaštite nije zahtevna biljka tako da je prilagodljiva i za hobiste. Visine od 1.5 m – 2,5 m, izuzetnog korenovog sistema, mada primerci određenih vrsta mogu ,,stasati“ i do 7 metara visine. Osim specifičnih plodova pravi je praznik za oči u toku cvetanja .U ponudi Rasadnika Antić trenutno su dve sorte japanske jabuke Tipo i Vanilija. Sorta japanske jabuke Vanilija spada u otpornije sorte. Plod je srednje krupnoće, pogodne za naše terene. Forma drveta je kao kod osnovne vrste, krupni zeleni listovi i bogato razgranata krošnja. Bez obzira za koju da se odlučite sadnja se može vršiti od novembra do kraja marta. Prolećna je u slučaju ove ,,egzotike“ ipak povoljnija.

Japanska jabuka preferira sunčano ili polusenovito mesto sa dobro dreniranim zemljištem. Odaberite mesto koje ima dovoljno prostora za rast biljke, s obzirom da japanska jabuka može dostići visinu od oko do 4 metra. Pre sadnje, pripremite zemljište tako da bude dobro obrađeno i rastresito. Dodavanje komposta ili stajskog đubriva može poboljšati plodnost zemlje i drenažu. Iskopajte rupu za sadnju koja je dovoljno duboka i široka da primi korenov sistem biljke. Postavite sadnicu japanske jabuke u rupu tako da je korenov vrat blizu površine zemlje. Zatim pažljivo pokrijte korenov sistem zemljom i pritisnite lagano oko sadnice.Sadnica kakija se presađuje u zemlju, na stalno mesto, u rano proleće. Tada je zemlja dovoljno otopljena da se može obrađivati, a sama sadnica moći će da se prilagodi spoljašnjim uslovima. Za naše krajeve najbolje je da se sadnica presađuje posle prolećnih mrazova, koji bi mogli da je oštete“ savetuje sagovornik.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca