Koliko je bela rada značajna u pčelarstvu

Zanimljivost je i da se bela rada uveče skuplja, a ujutru otvara i da okreće svoju glavicu ka suncu.

Bela rada je lako dostupna, a ima puno lekovitih svojstava zbog čega se koristi u narodnoj medicini. Mešavina koja se može napraviti od soka bele rade, vode i meda pomaže u čišćenju organizma od toksina kao što pomaže i kod bolesti respiratornih organa. Kad imamo problematičnu kožu, stavljamo belu radu u vodu kojom umivamo lice ili neki drugi deo kože. Od bele rade se prave melemi. Eterično ulja bele rade je veoma korisno za mnoge bolesti.

Kao livadska biljka, ona je okružena drugim biljkama, dok u bašti raste pored povrća. Nema kultura koje su štetne za nju pa tako ne treba mnogo brinuti pored kojih biljaka treba da se gaji.Voli da je blizu livadske trave, maslačka, divlje jagode, livadskog cveća. Bela rada je prilagođena da raste na suvom tlu i neće se dobro snaći u područjima sa prekomernom vlagom ili u vodenim staništima kao što su močvare ili jezera.

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Značaj bele rade u pčelarstvu je veliko. Poseta pčela na beloj radi je mnogo veća u predelima gde nema drugih livadskih mednih biljaka, recimo maslačka. Od bele rade pčele dobijaju polen i nešto nektara. Bela rada voli sunčevu svetlost i teren bez vlage. Pčele rado obilaze belu radu i ona stimulativno deluje na razvoj legla, razvoj pčelinjih zajednica u rano proleće.

Bela rada je niska biljka koja se često raste na visinama preko 1500 m i više. Bela rada ima karakterističan izgled. Zeljasta je biljka. Listovi su tamnozeleni i imaju jednu provodnu žilu u sredini. Cvetne stabljike mogu dostići visinu i do 15 cm i nositi cvet na vrhu. Najpoznatiji je njen beli cvet sa delikatnim laticama i jarko žutim središtem.

Bela rada ima veliku ulogu i značaj za ubrzani prolećni razvoj pčelinjih zajednica.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca