Pčele rado obilaze ovaj cvet

Kukurek je jedan od prvih vesnika proleća. Cveta već u januaru ili februaru, zavisno od podneblja. To je višegodišnja biljka visine do 40-ak cm, sa lepim krupnim cvetovima zelene, ljubičaste, bele ili ružičaste boje. Naseljava šumske predele i veoma je česta tako da se lako može naći u šumarcima.  Čak i u sred zime ako nema mnogo snega možemo otkriti mesto gde će izniknuti. Postoje mnoge vrste kukureka.

Kukurek je više poznat po svojoj otrovnoj prirodi nego po atraktivnom izgledu. Glavni razlog tome je nekoliko hemijskih otrova koji se nalaze u stablu ove biljke. Ovi otrovi nisu ni malo naivni i kod nekih vrsta kukureka, koje na sreću ne rastu u našoj zemlji, toliko su jaki da mogu dovesti do teških poremećaja pa čak i do smrti. Kukurek pripada familiji ljutića i obuhvata oko 20-ak vrsta koje uglavnom naseljavaju Evropu i Mediteran, a najveći broj vrsta nalazi se na Balkanu. U našoj zemlji poznate su 4 vrste kukureka.

Kukurek cveta krajem januara i u februaru, kada cvetaju leska i dren. Pčele rado obilaze cvetove kukureka i ubiraju polen i nektar. Ova paša je veoma bitna za stimulaciju razvoja pčelinjih zajednica. Temperatura medobranja je iznad 12 stepeni. Neretko na jednom cvetu možemo videti i dve pčele. Cvet kukureka je otporan na niske noćne temperature i to je veoma bitno za lučenje nektara. Kukureka ima u prirodi dosta. Uočavanje cvetova je otežano, jer rasprostranjenost kukureka je na većim razmacima. Prinosi nisu veliki, ali dovoljni i veoma potrebni pčelinjim zajednicama do pojave prve ozbiljnije paše, a to su džanarika i trnjina…

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.01.2019.

Cvet za baštovane i bogove

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca