Čuvanje luka

Svrha skladištenja crnog luka je produženje perioda čuvanja i smanjenje gubitaka na najmanju moguću meru. Iz tog razloga veoma je važno da parametri u skladištu, temperatura i relativna vlažnost vazduha budu optimalni.

Redovnim pregledom u ovom periodu možemo primetiti da su pojedine glavice crnog luka zahvaćene procesima truljenja. Brojni su faktori koji dovode do pojave truleži glavica luka, a sa preventivom se započinje još u polju.

Nakon vađenja, glavice luka potrebno je dobro prosušiti na prozračnom mestu u senci. Luk ne treba ostavljati dugo izloženom na Suncu kako ne bi dobio ožegotine. Prilikom manipulacije, glavice ne treba bacati kako ne bi došlo do njihovog oštećenja i nagnječenja. Za skladištenje treba odabrati čiste, zdrave, prosušene glavice sa svetlom ljuskom.

Oljušteni luk je praktičan, ali neće trajati toliko dugo kao ceo, neoljušteni luk.

Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i u frižideru, jer ljuštenje kože može dovesti do bakterija i kvarenja, u frižideru u debeloj vrećici sa patent zatvaračem sa isceđenim vazduhom.

Izbegavajte čuvanje oljuštenog luka pored voća ili drugih predmeta koji se ne slažu dobro sa lukom, jer drugi proizvodi u fioci mogu da poprime miris luka. Svež oljušten luk može da izdrži nedelju ili dve na ovaj način.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca