Potrošnja meda od oktobar do marta

Dugogodišnjim merenjima došlo se do relevantnih informacija da osrednja pčelinja zajednica od oktobra do marta potroši u proseku 7 do 12 kg hrane. Kada kažemo hrane tu mislimo na med i pergu. Period od oktobra do marta se zove zimnica. U aprilu je nagla potrošnja hrane ide dnevno oko 200 g. Dok u martu mesecu ide dnevna potreba za hranom od 50 do 150 g u zavisnosti od vremenskih uslova i legla u košnici i jačine pčelinjih zajednica. U februaru je potrošnja dnevna oko 20 do 50 grama dnevno, može više ako je vreme natprosečno toplo i izmami maticu na veće zaleganje jajašca.

Znači za zimnicu i prolećni razvoj pčelinjih zajednica potrebno je oko 15 do 20 kg hrane.

Sve manje od toga matica neće raditi stimulativno,već će redukovati(smanjiti) svoj buran razvoj.

Da zaključimo i ovaj podatak koji nije sporan da za buran razvoj pčelinjih zajednica i stvaranje jakih pčelinjih zajednica neophodno da se u zimskom pčelinjem gnezdu svakog pčelinjeg društva nađe od 20 do 25 kg hrane.

Mnogi koji smatraju ovo kao hir ili velika količina hrane je u zabludi…Pčele nisu rasipnici,nikada ne uzimaju hranu kao rasipnici i ne uzimaju hranu iz zadovoljstva, već uzimaju hranu da zadovolje svoje biološke potrebe za normalan razvoj,normalan život.Višak zadržavaju u košnici i čuvaju kao zlatnu rezervu. Zato je druga polovina jula i ceo avgust na raspolaganju pčelara da dobro isplanira i pravilno izvrši procenu oko dopune hrane i dopuni pčelinje zajednice hranom ako je potrebno.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.07.2024.

Ocenjivanje meda

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca