Subvencije za kupovinu semena

U organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u hotelu „Palisad“ na Zlatiboru otvoreno je tradicionalno 58. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije i 4. Savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske. Uz razmenu najnovijih iskustava među predstavnicima agronomske struke, najvažnije pitanje za predstavnike države je bilo da li će biti povraćaja za deklarisano seme.

Na to pitanje Agrokluba je odgovorio pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević. On je naveo da su razlozi za subencionisanje kupovine semena od države više nego očigledni. Sve skuplje seme i đubrivo dovelo je do setve „tavanuše“. Prinosi su smanjeni, a povećane biljne bolesti. Prema nekim kalkulacijama Ministarstva poljoprivrede, gubitak zbog toga je devet milijardi dinara.

Krovna uredba je prošla. Uskoro očekujemo raspisivanje pravilnika, a procedura će biti kao i za gorivo. Kupićete seme u prodavnici, na računu će biti BPG vašeg gazdinstva, i te račune ćete kada pravilnik bude raspisan, prilagati kao svu ostalu dokumentaciju u sistem eAgrar“, kaže Bogićević.

Foto: Đorđe Simović
Foto: Đorđe Simović

Subvencionisanje kupovine semena mnogo znači

Predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Dragana Latković kaže da im puno znači što će država subvencionisati kupovinu semena.

„Odluka koju je Ministarstvo poljoprivrede donelo, a to je davanje subvencija za deklarisano seme, od izuzetno velikog je značaja. Moram da napomenem da smo na prošlom, 57. Savetovanju agronoma sa ministarkom Jelenom Tanasković pričali o tome. Drago mi je da je naša sugestija usvojena“, rekla je Latković.

Inače, ona podseća je da je glavni cilj oplemenjivača Instituta stvaranje visokoprinosnih sorti i hibrida dobrog kvaliteta. Kako je rekla, predan rad generacija stručnjaka se isplatio tako da se mogu pohvaliti oplemenjivanjem 53 biljne vrste. U toku višedecenijskog rada stvoreno je 1.500 sorti i hibrida koji su se našli na poljima 33 države.

Podsetimo, na pregovorima u Kisaču, država je ponudila poljoprivrednicima 18.000 dinara subvencija po hektaru direktnih davanja plus 17.000 dinara kroz pravdanje računa kupljenog sertifikovanog semena. Kasnije u toku rasprave, došlo se do zaključka da će se dobijati do 17.000 dinara, što znači da onaj koji kupi seme koje mora biti sertifikovano za kulturu koja je u RPG-u za 2.000 dinara, toliko će i dobiti povraćaj.

Poljoprivrednici su smatrali da je skoro nemoguće „dobaciti“ za seme toliki iznos, te su predložili da deo bude pravdan kroz račune za đubrivo, ali ta molba je odbijena.

Od marta ili aprila, prijave za Ipard III?

Govoreći o aktuelnim subvencijama u ovoj godini pomoćnik ministra poljoprivrede rekao je da je ove godine za podsticaje izdvojeno milijardu evra. Raspodeljivanje novca će urediti 70 pravilnika.

Prema njegovim rečima poljoprivrednici od marta ili aprila ća moći da se prijavljuju za IPARD III program. Takođe biće aktuelan i Program konkurentne poljoprivrede Svetske banke za koji će moći da konkurišu i firme i zadruge. Ne bi trebalo zaboraviti ni programe 120 lokalnih samouprava koje su tamošnjim poljoprivrednicima u 2023. obezbedili 2,5 milijarde dinara podsticaja.

I da za kraj budemo potpuno jasni, iz Ministarstva poljoprivrede nam je dodatno potvrđeno da će se subvencije odnositi za kupljeno seme svih ratarskih kultura.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.02.2024.

TESTIRANJE KLIJAVOSTI SEMENA

12.02.2024.

Nabavka sertifikovanog semena nije uslov za podnošenje zahteva za podsticaje po hektaru

20.11.2023.

Tri miliona dinara bespovratnih sredstava

10.10.2023.

ZNAČAJ SETVE DEKLARISANOG SEMENA

01.06.2023.

Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci: Pehar i pet medalja

30.01.2023.

DDOR na Zlatiboru predstavlja inovacije osiguranja u poljoprivredi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca