Sutra čuvena kačarevačka „Slaninijada“

U Kačarevu će 15. februara početi 37. „Slaninijada“. Trenutno se obavljaju poslednje pripreme, a organizatori očekuju rekordnu posećenost.

Više od 100 domaćinstava u Kačarevu bavi se proizvodnjom dimljenog i sušenog mesa što ne čudi jer se ovde već decenijama održava čuvena kačarevačka „Slaninijada“. U domaćinstvu Lazara Vukovića pripreme su počele još u novembru kako bi se obezbedile dovoljne količine mesa i prerađevina za kupce koji dolaze iz cele Srbije.

– Slanina, pečenica, suvi vrat, suva kobasica, dimljena kobasica, nešto kulena, standardno radimo, ne širimo puno asortiman. Smatram da radimo odlično i ne bih da previše eksperimentišemo sa ostalim stvarima – kaže Vuković.

Učešće na Slaninijadi do sada je potvrdilo više od 300 izlagača.

– Imamo potvrđene dolaske najboljih proizvođača kulena iz Srema i Bačke, najboljih proizvođača pršute i šunke iz Zapadne Srbije, imaćemo različite vrste ponuda kobasice iz Istočne Srbije. Ove godine naši posetioci imaće u ponudi dimljene i sušene proizvode od mangulica i moravki. To je stara sorta i postoji veliko interesovanje za ovim vrstama .To je slanina svetskog ranga, bela, mesnata, jako ukusna, zdrava, specifičnog mirisa i arome u samom svetskom vrhu – kaže Igor Lečić.

I ovoga puta biće održan izbor za najbolju slaninu u kategorijama: industrijska, domaća i zanatska. Uzorci uveliko pristižu iz cele Srbije i bivših jugoslovenskih republika.

Smeštajni kapaciteti u Kačarevu već su popunjeni. Turističke organizacije iz mnogih gradova organizuju jednodnevne izlete i ukoliko vreme posluži, na „Slaninijadi“ od 15. do 18. februara očekuje se rekordan broj posetilaca.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.04.2024.

Stigle prve jagode a koja je cena

08.04.2024.

Mala riznica zdravlja

18.01.2024.

BIZNIS SA PEČURKAMA VREDAN MILIJARDU DOLARA

05.01.2024.

Koliko će Srbija zaraditi na hrani za kućne ljubimce

28.12.2023.

Kontrole hrane životinjskog porekla pred prestojeće praznike

30.11.2023.

Otvoren 17. Sajam etno hrane i pića

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca