LISNA RĐA PŠENICE

Lisna rđa spada u najraširenija oboljenja pšenice u svetu. Gubici koji mogu nastati usled prisustva ove bolesti mogu biti I do 50 %.

Prve infekcije mogu nastati rano u proleće od  kada se simptomi manifestuju u vidu malih okruglih spora narandžaste boje. Jači napad lisne rđe se može očekivati posle blage zime jer je tada veća mogućnost prezimljavanja parazita. Bolest se javlja na lišću I lisnim rukavcima a prezimljava na mladim biljkama pšenice gde napada list dok je još zelene boje. Prouzrokuje prevremeno opadanje lisne mase, zrna ostaju nedovoljno nalivena što smanjuje I pogoršava kvalitet zrna. Najkritičnija faza za razviće parazita je od faze cvetanja do faze mlečne zrelosti. Kratak period inkubacije, brojnost proizvedenih spora I mogućnost lakog rasejavanja omogućavaju brzo širenje ove bolesti. Optimalna temperatura za klijanje spora je od 15-20 stepeni, uz visoku relativnu vlažnost vazduha.

Najbolji način zaštite protiv lisne rđe je gajenje otpornih sorti, setva u optimalnom vremenskom roku kao I izbalansirano đubrenje. S obzirom da se prvi simptomi javljaju do faze prvog kolenca, preporuka je da poljoprivredni proizvođači obilaze svoje parcele u cilju kontrole prisustva ove bolesti. Ukoliko su simptomi prisutni na više od 10 % zaraženih biljaka u fazi prvog kolenca, tada treba raditi hemiski tretman. Od preventivnih mera značajno je suzbijanje korova u usevima jer su oni domaćini rđama.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.04.2024.

Nedostatak vlage u pšenici

15.02.2024.

Ovo su cene na berzi kukuruza i pšenice

25.01.2024.

Kako protiv bolesti

12.12.2023.

Razmena pšenice za brašno

27.10.2023.

Robne rezerve razmenjuju NPK đubrivo za ratarske kulture

27.10.2023.

Kada je vreme za setvu pšenice

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca