Predlog za osnivanje uprave za stočarstvo i ministarstva za preduzetništvo i zadruge

U Skupštinu Srbije i kabinet predsednika Srbije stigli su predlozi i sugestije za formiranje nove Vlade Srbije u kome se predlaže osnivanje uprave za stočarstvo u okviru Ministarstva poljoprivrede. Pored toga predlaže se i formiranje ministarstva za preduzetništvo i zadrugarstvo

U obrazloženju za osnivanje uprave za stočarstvo navodi se da se ovaj sektor smanjuje u skoro svim proizvodnjama. Posebno je kritično u tovnom i mlečnom govedarstvu, ali i svinjarstvu. Razlozi su višestruki, a uglavnom je reč o teškoćama primarnih proizvođača, koji su često sputavani niskim otkupnim cenama, bespotrebnim uvozom i nedostatkom stručne pomoći (ima izuzetaka).

Uprava za stočarstvo je potrebna da bi se pospešila primena standarda u stočarstvu (odgajivačka selekcija) i zaštitili domaći proizvođači od uvoza, takođe, razvila bi potrebnu evidenciju i informisanost o stanju u celom sektoru i na osnovu toga odobravao bi se uvoz ili ne ’’, kaže Čedomir Keco, zastupnik novosadskog udruženja ,,Agroprofit“.

Uprava bi na osnovu ustanovljene evidencije o vrsti i kategoriji stoke bila u mogućnosti da kreatorima agrarne politike, pre svega, Ministarstvu poljoprivrede, pruži i niz podataka za donošenje programa i podsticajnih mera. Uprava bi bila i predlagač svih odluka i propisa odgajivačkog programa, kao i kontrolor programa rada savetodavnih službi u sektoru stočarstva.

Predlog za ubrzanu sistematizaciju

Za rad ove uprave, uglavnom, postoje kadrovi u odelenju za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a prema naglašenoj potrebi može da se po ubrzanom postupku donese sistematizacija za poslove i zadatke u upravi za stočarstvo.

Predlog teksta o upravi za stočarstvo, koji je sastavni deo teksta o Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Zakonu o ministarstvima:

Uprava za stočarstvo, kao organ uprave u sastavu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, obavlja poslove državne uprave i poslove koji se odnose na: razvoj i praćenje stočarstva, povećanje broja i kategorija stoke, primenu odgovarajućih programa inovacija, odobravanje izvoza i uvoza životinja, kontrolu rada savetodavnih poljoprivrednih službi u sektoru stočarstva, proveru opravdanosti ulaganja i održivosti za programe investicija, neophodnost i primenu Zakona o dobrobiti životinja, mere za očuvanje i zaštitu genetskih resursa i povećanja korišćenja pašnjaka, posebno mera za podjednak razvoj stočarstva u regionima sa otežanom poljoprivrednom proizvodnjom, programe za razvoj ekološkog stočarstva, izradu propisa i mera za učešće u podsticajima, realizaciju mera i strategija u ovoj oblasti, praćenje sektora tržišta i predlaganje mera i izrade procena na tržištu, saradnju sa evropskim institucijama i projektima iz ovog delokruga, sprovođenje zootehničkih mera i koncipiranje pravila za udruživanje proizvođača, sprovođenje programa selekcije, implementaciju novih biotehnologija u stočarstvu, upravljanje bankom gena domaćih životinja, kontroliše organizaciju tržišta u sektorima govedarstva, svinjarstva, ovčarstva, kozarstva, živinarstva, pčelarstva i ribarstva, posebno se zalaže za uzgoj kopitara, kao i druge poslove određene zakonom.

Predlog je da se u poslednji stav teksta o Ministarstvu poljoprivrede u Zakonu o ministarstvima upiše sledeći pasus: Ministarstvo uvodi u rad ombudsmana za hranu, kao zaštitnika potrošača i proizvođača.

Osnovni zadatak je obezbeđivanje pune poslovne i poštene saradnje u lancu prodaje, proizvodnje i potrošnje hrane, sa ciljem da se očuvaju mali farmeri putem jasne cenovne politike u svim sektorima, kao i da se prati realizacija podsticaja i mera u sektoru proizvodnje i prerade hrane. Rad ombudsmana se reguliše posebnim pravilnikom, koje donosi Ministarstvo poljoprivrede.

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u julu 2022. godine je odbilo ovaj predlog, uz konfuzno i netačno obrazloženje pomoćnika ministra Nenada Katanića, koji je kabinetu predsednika Vučića, a povodom naše inicijative, odgovorio da oni sve što se predlaže „već rade”. Prvo i osnovno, nemaju analitiku, ne znaju karakteristike za pojedine životinje, ne prate produkciju, ne kontrolišu uvoz…. S obzirom da je stočarstvo deo razvoja do 2027.godine, a da je u padu sa učešćem u ukupnoj proizvodnji poljoprivrede, ovo je korisna dopuna rada Ministarstva poljoprivrede, navodi se u obrazloženju.

 

Zadrugarstvo dobija ministarstvo?

U kabinet predsednika Republike Srbije stigao je i predlog da se formira ministarstvo za razvoj preduzetništva i zadrugarstva. U predlogu se ističe da je Zadružni savez Srbije asocijacija zemljoradničkih i zanatskih zadruga, sa dugom tradicijom.  Osnovan je davne 1895. godine, samo godinu dana posle osnivanja prvih zadruga u Srbiji i to ,,Vranovo“ i ,,Azanja“. Zadruga ,,Azanja“ osnovana je 22. marta 1894. godine, a registrovana 11. aprila iste godine. Može se konstatovati da je ovo bila i prva osnovana zadruga na području Srbije, a druga registrovana koja i danas postoji.

,,Ovom prilikom posebno ističemo da se zadrugarstvu Srbije od 2022. godine polako vraća mesto i uloga koju ovaj oblik organizovanja ima u razvijenim zemljama. Naime, 2012. godine, posle više godina, zemljoradničkim zadrugama je prvi put omogućeno da budu korisnici svih tekućih i razvojnih podsticaja predviđenih merama ekonomske i agrarne politike Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava. Najznačajnija sistemska mera je donošenje Zakona o zadrugama u decembru 2015. godine’’, navodi Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije.

Prvi put posle Drugog svetskog rata, 2017. godine u budžetu Republike Srbije obezbeđena su bespovratna sredstva za unapređenje rada zemljoradničkih zaduga, koja se kosite prvenstveno za nabavku opreme, čime se stvaraju uslovi za proizvodnju finalnih proizvoda i izlazak zemljoradničkih zadruga kako na domaće, tako i na inostrano tržište. Ovaj program, od izuzetnog značaja za preporod sela Srbije i razvoj poljoprivrede, realizovan je od 2017. do 2022. godine. Tada je zadružni sistem podržan sa 2,2 milijarde dinara, a taj novac je bespovratno dobilo oko 207 zadruga.

Zadružni savez Srbije zalaže se stoga da se razmotri formiranje ministarstva za razvoj preduzetništva i zadrugarstva, naročito imajući u vidu pripremu za program EXPO 2027.

-Razvoj preduzetništva i preduzetničkog duha je generator novih radnih mesta, a razvoj zadrugarstva je navjeća podrška opstanku seoskih sredina. Ministarstvo za razvoj preduzetništva i zadrugarstva biće matica za 700.000 preduzetnika i zadrugara u Srbiji, uključujuči i 100.000 kooperanta u preko 5.000  zadruga u Srbiji. Tokom 2023. godine formirano je 53.992 firmi od čega su 80 odsto preduzetnici i zadrugari, navodi se u obrazloženju.

,,Reč je o sektoru koji sa mrežom od 800.000 članova ima značajnu ulogu u kreiranju političkog ambijenta i stabilnosti države. Mali i srednji preduzetnici  i zadruge su važan pokretač društvenog razvoja i imaju veliki uticaj na sve ostale delatnosti, značajno doprinose konkurentnosti naše privrede i kvalitetu životnog standarda sanovništva’’, navdi Mihailović.

 

Dakle, formiranje ministarstva za razvoj preduzetništva i zadrugarstva, nesumnjivo bi se pozitivno odrazilo i na osnivanje novih preduzeća i zadruga i samim tim povećanje broja preduzetnika, koji bi doprineli sprovođenju politike Vlade Srbije i afirmaciji naše države u svetu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.04.2024.

Simptomi bolesti papaka kod koza

04.04.2024.

Za eutanazirane svinje isplaćeno 3,3 milijarde dinara iz budžeta

02.04.2024.

Čime je najbolje hraniti živinu

02.04.2024.

Nege papaka kod goveda

12.03.2024.

Bolest koja se brzo širi kod ovaca

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca