Prijavljivanje za podsticaje za zakupljeno zemljište samo na osnovu ugovora

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da trenutno za ostvarivanje prava na subvencije po hektaru za zakupljeno zemljište nije moguće na osnovu izjave, overene kod notara.

Moguće je samo na osnovu ugovora sa vlasnikom zemlje.

Trenutno kao osnov za subvencije po hektaru nije predviđena posebna Izjava o obrađivanju zemljišta, već isključivo dokaz o vlasništvu, ugovor o zakupu ili komasaciji“, navelo je ministarstvo na sajtu.

Dodaje se da je u toku rad na izmeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koja će omogućiti da se poljoprivrednicima dozvoli upis u Elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (e-RPG) na osnovu posebne izjave, overene kod notara pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Za te poljoprivrednike će, nakon izmene Zakona biti raspisan poseban, drugi javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, te će i oni biti u mogućnosti da dobiju tu vrstu subvencije.

Navedeno je da će predlog izjave o obrađivanju zemljišta, tačnije izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, biti razmatrane po formiranju nove vlade.

 „Tom izjavom poljoprivrednici će garantovati da je navedena parcela ona koju baš oni obrađuju, što će i dokumentovati nadležnim inspekcijama tokom provere. Apelujemo na poljoprivredne proizvođače da sačekaju te izmene zakona kojima će biti precizirani uslovi prijavljivanja“, navelo je ministarstvo.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.04.2024.

Rešenja o vlasništvu za obradivo zemljište

15.04.2024.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

09.04.2024.

Izložba poljoprivredne mehanizacije tradicionalno privlači najveći broj posetilaca Međunarodnog poljoprivrednog sajma

02.04.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Lazarevcu

01.04.2024.

Raspisan javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal 2024. godine

22.03.2024.

Poljoprivrednicima na raspolaganju više kanala informisanja

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca