Prijavljivanje za podsticaje za zakupljeno zemljište samo na osnovu ugovora

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da trenutno za ostvarivanje prava na subvencije po hektaru za zakupljeno zemljište nije moguće na osnovu izjave, overene kod notara.

Moguće je samo na osnovu ugovora sa vlasnikom zemlje.

Trenutno kao osnov za subvencije po hektaru nije predviđena posebna Izjava o obrađivanju zemljišta, već isključivo dokaz o vlasništvu, ugovor o zakupu ili komasaciji“, navelo je ministarstvo na sajtu.

Dodaje se da je u toku rad na izmeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koja će omogućiti da se poljoprivrednicima dozvoli upis u Elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (e-RPG) na osnovu posebne izjave, overene kod notara pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Za te poljoprivrednike će, nakon izmene Zakona biti raspisan poseban, drugi javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, te će i oni biti u mogućnosti da dobiju tu vrstu subvencije.

Navedeno je da će predlog izjave o obrađivanju zemljišta, tačnije izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, biti razmatrane po formiranju nove vlade.

 „Tom izjavom poljoprivrednici će garantovati da je navedena parcela ona koju baš oni obrađuju, što će i dokumentovati nadležnim inspekcijama tokom provere. Apelujemo na poljoprivredne proizvođače da sačekaju te izmene zakona kojima će biti precizirani uslovi prijavljivanja“, navelo je ministarstvo.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.07.2024.

Postignut dogovor sa poljoprivrednicima

15.07.2024.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o reproduktivnom materijalu šumskog drveća

10.07.2024.

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture za 2024. godinu.

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

04.07.2024.

Poljoprivrednicima 46 traktora

02.07.2024.

Ministar Martinović: Neophodna što bolja edukacija potencijalnih korisnika IPARD programa

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca