Zašto su borovnice plave i kakva tajna se krije u omotaču bobice

Borovnice spadaju u najzdravije voće, pa potražnja za ovim bobicama raste iz godine u godinu. Srbija je u samom svetskom vrhu po proizvodnji borovnica zbog čega je ovo voće u našoj zemlji prozvano „plavo zlato“. U pitanju je biljka ležećeg grma čija veličina može da varira od pola do čak 4 metra, a gaji se u zemlji ili u saksijama. Osim u svežem stanju plodovi borivnice se koriste za razne vrste soseva u kulinarstvu, za sladoled i kolače, ali i za preradu pa se od njih pravi sok, džem čak i zdravo vino.

Borovnice su poznate po svom osvežavajućem ukusu i intenzivno plavoj boji. Najnovija istraživanja naučnika sa Univerziteta u Bristolu razrešila su misteriju zašto su ove zdrave bobice upravo plave boje.

Plod borovnice je plave boje iako je kožica koja obavija plod sadrži tamnocrveni pigment. Kako objašnjavaju naučnici, sićušne spoljne strukture u voštanom omotaču borovnica daju im plavu boju. Ovo važi i za brojne druge vrste voća plave boje kao što su šljive, trnjine i bobice kleke.

Kako je objasnio dr Rok Midlton, naučni saradnik na odseku za biološke nauke Univerziteta u Bristolu plavetnilo borovnica se ne može „izvući“ gnječenjem jer se ne nalazi u pigmentu soka koji se može iscediti iz voća. U čemu je onda tajna?

-Zbog toga smo znali da mora biti nešto čudno u boji. Uklonili smo vosak sa površine bobica, ponovo ga kristalisali na kartici i na taj način smo uspeli da napravimo potpuno novi plavi UV premaz. Za nas je bilo uzbuđujuće otkriće da postoji nepoznati mehanizam bojenja tačno ispred našeg nosa na popularnom voću koje uzgajamo i jedemo – rekao je dr Midlton.

Prema njegovim rečima plavu boju borovnicama zapravo daje sloj voska kojim su bobice presvučene, a koji je sastavljen je od sićušnih struktura koje rasipaju plavo i ultraljubičasto svetlo.

Zbog toga su borovnice plave ljudima i plavo-ultraljubičaste pticama. Plavo-ultraljubičasti odsjaj je posledica interakcije nasumično raspoređenih kristalnih struktura voštanog omotača i svetlosti.

-Bilo je još uzbudljivije kada smo shvatili da možemo da reprodukujemo tu boju sakupljanjem voska kako bismo napravili novi plavi premaz kakav niko ranije nije video. Ugraditi svu tu funkcionalnost prirodnog voska u veštački napravljene materijale je bilo kao  san – dodao je on.

Obojeni sloj je ultra tanak debljine oko 2 mikrona (otprilike kao prosečna debljina ljudske dlake) vidljivo je plave boje i dobro reflektuje UV svetlost što otvara put novim metodama bojenja.

-Ovo je samo još jedna dokaz da je priroda evoluirala da koristi neverovatan trik i ultratanak sloj za davanje boje ovom voću – pojasnio je dr Midlton.

Prema njegovim rečima većina biljaka je premazana tankim slojem voska koji ima višestruke funkcije iako se tek sada shvatilo koliko je ta struktura važna za vidljivu obojenost. Mnoge od funkcija biljnog voska još nisu u potpunosti poznate, ali je primećeno da mogu biti veoma efikasne kao premaz za samočišćenje i za zadržavanje vode. Naučnici planiraju traganje za lakšim načinima reprodukcije omotača i njegove primene. To bi moglo voditi ka održivijoj, biokompatibilnoj i čak jestivoj farbi koja reflektuje plavu i ultraljubičastu boju, piše u studiji koja je objavljena u stručnom časopicu Science Advances a prenosi sajt irishexaminer.com.

 

Tajni sastojak

Glavni kolorant koji daje borovnicama njihovu prepoznatljivu plavu boju su antocijanini. Ovi pigmenti su odgovorni za širok spektar boja koje se mogu videti u biljnom svetu, od crvene do plave. U slučaju borovnica, antocijanini su odgovorni za njihovu intenzivnu plavu boju, posebno kada su plodovi zreli. Naučnici su otkrili da je plava boja borovnica rezultat kompleksne strukture antocijanina koji ne samo da doprinose njenom atraktivnom izgledu već i pružaju brojne zdravstvene benefite. Kada svetlost pogodi ove pigmente, oni apsorbuju sve boje osim plave, što rezultira u prepoznatljivoj plavoj boji koju vidimo kod zrelih borovnica.

Pored estetske vrednosti, plava boja borovnica ukazuje na prisustvo antioksidanata koji su neophodni za zdravlje čoveka. Antocijanini imaju prozivupalna svojstva i smatraju se korisnim u održavanju zdravlja mozga i srca. Borovnica je savršen primer kako je priroda ukus i zdravstvene prednosti „spakovala“ u jednoj maloj, ukusnoj bo

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

02.04.2024.

Kako do krupnijeg ploda borovnice

02.10.2023.

Priprema zemljišta za sadnju borovnice

24.11.2022.

Priprema izdanaka maline za zimsko mirovanje

23.09.2022.

ORGANSKA PROIZVODNJA – ŠANSA ZA JAGODASTO VOĆE

22.08.2022.

Koje su prednosti naših borovnica

08.08.2022.

Najefikasniji način zaštite od grada

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca