Zašto je pirinač zdrav

U tradicionalnoj kineskoj medicini pirinač već hiljadama godina ima veoma važnu ulogu. Brojne naučne studije potvrdile su lekovita svojstva, jer je utvrđeno da pirinčana voda ima antidijaruetičko svojstvo, dok se pirinčano brašno koristi u ishrani dece. Ovo su najvažnija lekovita svojstva i dobrobiti po ljudski organizam prilikom upotrebe pirinča:

Izvor energije: Pirinač je bogat složenim ugljenim hidratima koji služe kao glavni izvor energije za telo. On pruža dugotrajnu energiju i pomaže održavanju ravnoteže šećera u krvi.

Hranljive materije: Bogat je hranljivim materijama kao što su vitamini B kompleksa, magnezijum, fosfor, kalijum, cink i gvožđe koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravog metabolizma, rasta i razvoja.

Pomaže varenje: Pirinač je lako svarljiva žitarica koja može pomoći u regulisanju varenja. Vlakna koja se nalaze u njemu mogu pomoći u sprečavanju zatvora i održavanju zdrave crevne funkcije.

Bez glutena: Pirinač je prirodno bezglutenska žitarica, što ga čini pogodnim izborom za osobe koje su intolerantne na gluten ili imaju celijakiju.

Antiinflamatorno svojstvo: Sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upala u telu. To može biti korisno za osobe koje pate od upalnih stanja kao što su artritis ili inflamatorna bolest creva.

Međutim, lekovita svojstva pirinča zavise od toga koju vrstu koristimo. Kod nas u prodaji najčešće su zastrupljene tri vrste pirinča: integralni, oljušteni ali neglazirani i oljušteni i glazirani kakav se najjčešće i koristi za ishranu. Razlika između ove tri vrste pirinča, posebno u pogledu lekovitih svojstava, je velika. Integralni pirinač ima najveću prehrambenu vrednost, bogatstvo vitamina i mineralnih soli, neuporedivo veće nego glazirani. Dugotrajna ishrana oljuštenim i glaziranim pirincem može da dovede do avitaminoze odnosno nedostataka vitamina A, C,  D što za posledicu može imati pojavu  najrazličitijih oboljenja i poremećaja u radu jetre i žuči. Zato je, kako ističu stručnjaci, veoma važno da pirinač bude deo izbalansirane ishrane, kako bismo od njega dobili samo najbolje. U prodavnicama zdrave hrane kod nas se poslednjih godina može naći i crveni pirinač koji kineska narodna medicina već stotinama godina koristi i kao dijetetski preparat koji pomaže u lečenju bolesti srca i čišćenju krvnih sudova. Crveni pirinač je zapravo beli pirinač koji je fermentisan gljivicom Monascus purpureus iz koje se dobija ekstrakt bogat  aktivnim supstancama pod imenom monakolini koji su odgovorni za sintezu holesterola.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.05.2024.

Ovo vino mogu da piju samo oni sa dubokim džepom

05.08.2020.

Nećete verovati za šta je sve dobra višnja

15.04.2020.

Zašto treba jesti jagode

24.04.2018.

Evo čime da smanjite želju za slatkim

25.10.2017.

Spas za Kineze

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca