POKRAJINA OBJAVILA KONKURS ZA UNAPREĐENJE STOČARSTVA

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs za dodelu novca za sufinansiranje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u Vojvodini u 2024. godini, za šta je opredeljeno 115 miliona dinara.

Kako je navedeno u konkursu, Pokrajina sufinasiranjem želi da poveća efikasnost, konkurentnost i održivost stočarske proizvodnje.

Bespovratan novac se može upotrebiti za opremanja govedarskih, svinjarskih, ovčarskih, kozarskih i živinarskih farmi, kao i za nabavku opreme za mužu, za hlađenje i skladištenje mleka, za izđubravanje, za pripremu, rukovanje i distribuciju koncentrovane i kabaste stočne hrane na gazdinstvu, kao i za nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo – košnica i kontejnera.

Maksimalno se za opremanje stočarskih farmi po jednoj prijavi može dobiti od 150.000 do dva miliona dinara, a za sufinansiranje nabavke novih pčelinjih društava i nabavku opreme za pčelarstvo od 50.000 do 350.000 dinara.

Republičke subvencije za tov

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, svinja, jagnjadi i tov jaradi za 2024. godinu raspisan je i trajaće do 11. aprila, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Zahtevi se podnose preko platforme e-Agrar, odnosno portala e-Podsticaji za grla predata klanici, izvezena ili upućena na teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od dana isteka roka za podnošenje zahteva po prethodnom javnom pozivu, odnosno od 13. juna prošle godine. Pravo na podsticaje ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koji ispunjavaju uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju i koje je u Registru poljoprivrednih gazdinstava obnovilo registracije.

Pokrajina sufinansira 60 odsto od prihvatljivih troškova investicije, dok za podnosioce prijava čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kao i za žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava i lica mlađa od 40 godina, ona iznose do 70 odsto od ukupnih prihvatljivih troškova investicije.

Pravo da konurišu imaju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu.

Konkurs je otvoren do 5. aprila.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

28.06.2024.

Za opremanje farmi 85 miliona dinara

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

20.06.2024.

Ugovori u vrednosti od 390 miliona dinara

13.06.2024.

Podrška mladim poljoprivrednicima

03.06.2024.

Sеdam konkursa za dodеlu podsticajnih srеdstava u oblasti poljoprivrеdе

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca