Javni poziv za podsticaje u poljoprivredi

Na osnovu Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Čajetina za 2024. godinu, Privredno društvo za razvoj poljoprivrede opštine Čajetina „Zlatiborski eko agrar“ d.o.o., raspisuje od 15.marta tekuće godine prvi Javni poziv za podsticaje u poljoprivredi. Konkursi se odnose na mere podrške mladima, fizičku imovinu, preradu na gazdinstvu, kao i konkurs uvećanje stada iz sopstvenog zapata.

PD „Zlatiborski eko agrar“ raspisuje od 15.marta tekuće godine prvi Javni poziv za podsticaje u poljoprivredi koji se odnose na mere podrške mladima, fizičku imovinu, preradu na gazdinstvu, kao i konkurs za uvećanje stada iz sopstvenog zapata. Konkursom za podsticaje u poljoprivredi koji se odnose na mere podrške mladim poljoprivrednicimaodnosi se na unapređenje ovčarstva i kozarstva kroz nabavku priplodnih grla . Poljoprivredni proizvođač koji ostvari pravo po ovom osnovu dobija u vlasništvo do 15 priplodnih grla ovaca ili koza starosti od 6 do 10 meseci. Korisnik mere je u obavezi da u naredne tri godine od dodele u resursni centar vrati 20% grla više od broja grla koje je dobio iste starosti, od 6 do 10 meseci.

„Postoje neke promene u odnosu na prethodni program, odnosno i mi smo malo postali i konkretniji i malo strožiji, a i povećali smo iznose povraćaja za određene investicije. Kada, recimo, pričamo o osnivanju voćnjaka, imamo Pravilnik koji smo uradili sa Institutom za voćarstvo u Čačku gde smo za ljude koji ispoštuju pravila i norme koje su propisane naukom i znanjem obezbedili povraćaj od 65 posto za sve vrste usluga i za sertifikovane sadnice, kao i investice za fizičku imovinu gde nam je povraćaj 65 posto koji je odobrem od strane ministarstva, za mašine koje su proizvedene u državi Srbiji. Postoji nekoliko renomiranih domaćih proizvođača koji imaju dobar asortiman i sve ono što jesu alati koji su nepohodni za poljoprivredu u brdsko-planinskom području“, kaže Marko Marić, direktor PD „Zlatiborski eko-agrar“.

Javni poziv za podsticaje za ekonomske aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kao i na uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla na gazdinstvima, Zlatiborski eko agrar će kroz podsticajne mere podržati u iznosu od 50% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost. Maksimalni iznos podsticaja po gazdinstvu je 800.000,00 dinara.

Konkurs za sve navedene podsticaje traje od 15. marta do 15.april 2024. godine.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.05.2024.

Ukupno 34 miliona dinara za podsticaje

10.09.2021.

Otvoren konkurs za razvoj poljoprivrede

01.04.2019.

Podsticaji kroz konkurse

03.11.2017.

Otvorena mini mlekara

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca