Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

Imate poljoprivredno gazdinstvo, koje želite da unapredite, a ne znate kako? Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima i pitajte sve što vas zanima. Čekamo vas u Beogradu, Nišu, i Novom Sadu.

Podrška poljoprivrednicima kroz IPARD III program otpočela je nedavno, otvaranjem poziva za Meru 1 –  investicije u fizičku imovinu poljoprivredih gazdinstava, koji će biti otvoren do 24. maja ove godine. Stoga smo pripremili seriju informativnih radionica, na kojima će se govoriti kome je sve Mera 1 namenjena, kako se na nju prijaviti, koje su najčešće greške prilikom apliciranja, a publika će imati priliku da postavi pitanja stručnjacima iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Termini info sesija su sledeći:

Beograd, četvrtak 21. mart, 10.30 časova – EU info centar, Kralja Milana 7;

Niš, utorak 26. mart, 13.00 časova – EU info kutak, Vožda Karađorđa 5;

Novi Sad, petak 5. april 12.00 časova – adresa će biti naknadno objavljena.

Predviđeno trajanje informativnih sesija jeste do 90 minuta.

Prisustvo je besplatno, a potrebno je registrovati se na sledećem https://euinfo.civicatalyst.org/eu_mogucnosti_ipard

Tokom sesija biće reči i o budućim pozivima, i ostalim merama dostupnim kroz program IPARD III.

Trenutno aktuelni konkurs namenjen je poljoprivrednicima, koji planiraju da ulažu u fizičku imovinu, odnosno izgradnju i opremanje objekata na gazdinstvima, kao i onima koji bi podigli novi, višegodišnji zasad voća, ili obnovili postojeći. Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva.

Prema indikativnom planu, očekuje se da naredni javni poziv bude raspisan u aprilu, i to za Meru 3 za investicije u fizičku imovinu, koje se tiče prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

Podsetimo, za ceo sedmogodišnji ciklus IPARD III (2021-2027) EU je opredelila 288 miliona evra, što će sa doprinosom Republike Srbije, kao i privatnim doprinosom korisnika obezbediti preko 580 miliona evra namenjenih sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.

IPARD III podrazumeva i Mere 3 i 7, dok su u pripremi i Mere 4, 5, 6. Više o njima možete saznati na sajtovima Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pored toga, Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU. Aktuelni IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra podrške EU.

Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a jesu povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.

Vidimo se u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a do tada, sve važne informacije možete potražiti u Upravi za agrarna plaćanja na mejl [email protected]  ili broj telefona +381 11 31 07 013.

 

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.04.2024.

Tradicionalna izložba cveća „Beogradsko proleće

01.04.2024.

Raspisan javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal 2024. godine

22.03.2024.

Poljoprivrednicima na raspolaganju više kanala informisanja

15.03.2024.

Treći javni poziv Projekta konkurentne poljoprivrede produžava se do 1. aprila

23.02.2024.

Raspisan prvi IPARD III javni poziv

23.02.2024.

Počela isplata subvencija

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca