Eko fungi farma organskih šampinjona

Kompanija „Eko fungi“ Padinska Skela, Beograd, jedina je u Srbiji, i jedna od tri sertifikovanih proizvođača organskih pečuraka u Evropi koja svoj koncept poslovanja zasniva na procesu prožimanja nauke i prakse, na proizvodnji zdrave, organske hrane namenjene širokoj potrošnji.

Danas, ova kompanija može da se pohvali inovativnim procesom samoodržive proizvodnje gljiva i proizvodima dostojnim svetskog tržišta gde najviše i izvozi.

Kompanija „Eko fungi” je 2013. godine pokrenula industrijsku proizvodnju gljiva po novoj tehnologiji koja u proizvodnji supstrata za uzgoj gljiva koristi otpad. Ideja je testirana na više od 100 različitih vrsta organskog i neorganskog otpada i dokazano je, da sve što poseduje celulozu može obezbediti hranu gljivi i time njen uspešan rast. Zahvaljujući primeni mikrobiološkog metoda, osim umanjenja emisije štetnih gasova nastalih usled sagorevanja, bitno su smanjeni i troškove proizvodnje. Projekat je rađen u saradnji sa beogradskim Poljoprivrednim fakultetom i Biološkim institutom. Inovacija je patentirana, a projekat „Eko Fungija” se našao kao jedan od 100 opisanih primera u publikaciji Plave ekonomije (ZERI), koja promoviše primere industrijske proizvodnje po principe organske proizvodnje, koji se mogu započeti brzo i jeftino.

Kompanija Ekofungi je jedan od najrelevantnijih i najupečatljivijih primera u kome se posao odvija u skladu sa modelom cirkularne ekonomije, ali i principom plave ekonomije koji podrazumeva pažnju prema ljudskim resursima, visoko-etički odnos prema lokalnoj zajednici i usmerenost ka lokalnom razvoju.

Proizvodnja, koja danas čini polaznu tačku Ekofungi kompanije, je nastala početkom dvehiljaditih godina kada su osnivači odlučili da pokrenu kompaniju koja bi bila veza između nauke i prakse.

Odlučujući se za potpuno nove i neuobičajene pravce razvoja, činili su smele korake, i rukovodeći se time da je znanje moć, Ekofungi je kreirao sopstvenu tehnologiju uzgoja gajenih, jestivih gljiva.

Na taj način je postao jedino, zaista cirkularno, preduzeće u jugoistočnoj Evropi (OECD brošura 2018.) i jedina organski sertifikovana farma za proizvodnju gajenih, jestivih gljiva u Evropi.

Osim proizvodnje organske bukovače i šampinjona, kompanija Ekofungi je investirala i u procese dehidratacije povrća. Krug je time zatvoren, pa se kompost nakon berbe gljiva prosleđuje organskim proizvođačima povrća od kojih se kasnije otkupljuje sirovina za dehidratraciju.

U savremenom svetu, Ekofungi tehnologija je prepoznata kao primer novog ekonomskog pravca razvoja. Poštujući svoje principe da je znanje jedino vredno ako se deli, Ekofungi je organizovao svoju školu, pre svega namenjenu svima onima koji beže od korporativnog biznisa.

Proizvodi „Eko fungi“ se mogu naći u objektima Super Vera u Beogradu, Univerexporta u Beogradu i Novom Sadu, prodavnicama zdrave hrane u Beogradu. Sve je veća potražnja za ovim proizvodima na tržištu Slovnije, Švajcarske, Nemačke i Kanade.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.05.2024.

Dijalog o transformaciji prehrambenih sistema

14.02.2024.

Srpski organski proizvođači nastupaju na prestižnoj smotri

18.01.2024.

BIZNIS SA PEČURKAMA VREDAN MILIJARDU DOLARA

26.12.2023.

Uzgoj voća po pravilima organske proizvodnje

05.10.2023.

Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST

17.03.2023.

Besplatno učešće organskih proizvođača na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca